Djur, natur & miljö

Kursen startade i höstas, men det går bra att intresse anmäla sig, så återkommer vi när nästa kurstillfälle blir av.

Stycka och ta hand om kött på bästa möjliga sätt. Har du precis tagit jägarexamen eller vill du utveckla dina matlagningskunskaper? Att på bästa sätt kunna ta tillvara på ett djur så att inget går till spillo är en konst. Jägare bär hem åtskilliga ton viltkött varje säsong hare, rådjur, vildsvin, hjort, fågel och framförallt älg. Skogen erbjuder oss en fantastisk resurs som måste tas tillvara på bästa sätt! Vill du lära dig hela hanteringen från skottet i skogen till att använda samtliga kött detaljer på ett djur på bästa tänkbara sätt. Allt är inte grytbitar och färs! Vi måste se till att det skjutna viltet behandlas på ett korrekt sätt, för att den sedan skall komma till sin fulla rätt vid middagsbordet. Kom ihåg att du som jägare har traditioner att föra vidare!

Kursinnehåll:
1. Kötthantering teori
2. Styckning teori
3. Styckning praktik

BRA ATT VETA
Vi utgår från studiematerial: Styckning av vilt, älg, hjort, rådjur, vildsvin, hare och fågel, författare: Alf Andersson. Boken är inkluderad på fakturan.
Visar styckning steg för steg - en oumbärlig hjälpreda i jägarfamiljen. Även om redskap, mörning, passning, avhudning, hur man delar kött rättvist i jaktlaget osv.

Mörning mogningslagring
Viltsmak
Kvalitetsbedömning på grundval av bindvävsinnehåll
Hygien
Sjukt, skadat kött
Älg
Delning av älgkött
Hjort
Rådjur
Vildsvin
Hare
Fågel
Redskap

LEDARE
Kursen leds av Ted Karlsson, utbildad styckare med stort jaktintresse och då framförallt älgjakt med sina jämthundar. Ted brinner för tillvaratagande av viltkött som den fantastiska resurs det är. Uttrycket "Från skog till bord" stämmer bra överens då även tillagning av viltkött är en stort passion.

FRÅGOR?
Kontakta: Veronica Josefsson, Verksamhetsutvecklare 0704-31 39 39
veronica.josefsson@sv.se