Data & IT

Sociala medier och digitala möten
Ni får möjlighet att sitta och prova på hur man med enkla medel kan kommunicera med varandra på avstånd så ta med dig din smart telefon, surfplatta eller bärbara dator.

Under denna tiden med Corona var det många som kände av isoleringen och hur vi med enkla medel kan bryta den. I denna kursen får du praktik och teori.
Nedan finns det presenterat ett urval av digitala verktyg och i denna kuren gå vi igen vissa av dem mer noggrant, exempelvis WhatsApp, Messenger, FaceTime för er med iPhone, Team och Cisco meeting

WhatsApp
För de flesta tjänster krävs att man har ett e-postkonto för att kunna bli inbjuden till ett möte, dock inte WhatsApp som istället utgår från telefonnummer. En app behöver dock laddas ner till telefonen. Här kan man skapa en privat grupp där man kan chatta, gruppvidesamtala, (fungerar endast på telefon!) skicka bilder och filer m.m. Passar utmärkt även för seniorer eller digitala nybörjare.

Microsoft Teams
Gratis tjänst för webbmöten/samtal, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning och samarbete. Kräver registrering av konto för användaren men ej för deltagarna. För mobiler och surfplattor krävs nedladdning av appen.

Cisco Meeting App
SVs webbmötesverktyg för att skapa både webinarier, videomöten och digitala bestående rum över en längre tid, passar därför för exempelvis digitala studiecirklar. Enkel inloggning via länk för att delta, kräver ingen nedladdning av programvara/app och heller ingen e-post.
För att få tillgång till detta, kontakta din SV-avdelning.

Cisco Webex
Världens största leverantör av videomöten har släppt sin tjänst gratis under Corona-krisen. Du som använt CMA kommer att känna igen stora delar. Skapa ett gratiskonto och kom igång här.

Skype
Programvara/app för webbmöten/samtal, skärmdelning även i mobilen, chattfunktion, dokumentdelning och inspelning av samtal. Upp till 50 deltagare. Kräver att man har ett konto (gratis) och att man laddar ner programvara/app.

Zoom.us
Gratis webbtjänst för webbmöten/samtal med interaktiv feedback via skärm (t.ex. tummen upp) möjlighet till “break-out sessions” inom mötet, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning. Kräver konto för användaren men inte mötesdeltagarna.
Används flitigt för digitala seminarier. Gratisvariantens begränsning är 40 minuters samtal.

Google Hangout
Gratis tjänst för webbmöten om du har ett g-mailkonto. Skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning (fler funktioner om du har ett betalkonto) Max 10 deltagare i gratisversionen.

Facebook och Messenger
Kan användas i en kombination av en privat grupp t.ex. livesändningar En livesändning i en Facebookgrupp kan bara ses av medlemmarna i den gruppen. Sändningen kan också ses i efterhand. Fri programvara för videoinspelning och direktsändning, där ledaren kan streama sin skärm. Kräver Facebook-konto.

För videomöten behöver ledaren även starta en Messenger-grupp utifrån gruppen (med gruppvideo och gruppchattar, vilket fungerar väl för studiecirklar). Ingen skärmdelning eller dokumentsamling.