Keramik

Keramik

Hantverk & konst

Innehåll
Denna kurs riktar sig både till nybörjare och till dig med erfarenhet av keramiskt skapande. Demonstrationer av grundläggande tekniker, såsom drejning, kavling och ringling kommer ske vid de tidigare kurstillfällena, fokus kommer sedan gå över till mer eget uttryck under slutet av kursen.

Upplägg
Arbetet kommer utgå från deltagarnas egna målsättningar och intressen. Vid första kurstillfället så diskuteras vad varje individ vill uppnå vid kursens slut och kursledaren ger råd om hur personen ska gå till väga och vilka tekniker som är rimliga att fokusera på under den begränsade kurstiden.
Mål kan vara både specifika eller generella, någon kanske bara vill lära sig mer om keramik och hur man arbetar med lera medans någon annan kan ha ett mer konkret mål såsom en färdigställd teservis vid kursslut.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursmaterial
Material så som lera och vissa dekormateriel kan köpas på plats av kursledaren eller medtagas själv om man så vill. Bränningskostnader tillkommer också.

Boktips
Bra grundläggande böcker är Potters book av Bernard Leach eller Keramisk handbok av Finn Lynggaard, dessa hittas begagnade på nätet eller antikvariat. Till kursen behövs inte denna litteratur endast vid eget intresse.

Bra att tänka på
Om deltagaren blivit inspirerad av några specifika föremål, böcker eller bilder får dessa gärna tas med till lektionerna då de underlättar diskussion och illustrerar både för kursledaren och för de andra deltagarna vad hen siktar på eller inspireras av. Kom ihåg, man lär sig ofta mer av sina klasskamrater än vad man lär sig av läraren.


Martin Andersson berättar lite om sig själv:
Min keramik bana började genom mitt trädgårdsintresse då jag läste ekologisk odling på Capellagården på Öland. Mitt stora intresse var bonsaiträd och jag började sitta på kvällarna i Capellas keramikverkstad för att dreja krukor åt mina olika växter. Vad som började som en kul grej blommade snabbt ut i en djup passion och jag sökte in till Capellas keramik utbildning året efter då jag redan lärt känna några av lärarna och trivdes bra på platsen.
Jag stannade där två år och fokuserade på att förbättra min drejning och också att lära mig om vedbränning av stengods.
Efter två år på Capella så kände jag att jag behövde prova på keramiken i en annan miljö än skolan och till skillnad från många av mina klasskamrater som sökte vidare till högskolor bestämde jag mig för att vänta ett år och prova på något annat.
På hösten skaffade jag mig verkstadsplats i Pukeberg och jobbade självständigt med allt från krukmakeri till ugnskonstruktion. Och på våren reste jag till Sydkorea och var lärling hos ett keramikerpar ute på landet där vi jobbade med traditionella koreanska lertekniker och långa vedbränningar.
Efter sommaren så började jag min kandidatutbildning på HDK i Göteborg.
Det var tre år av fördjupning inom de hantverkskunskaper jag intresserat mig så starkt för men också mycket tid till breddning inom konstsfären och ett mer akademiskt synsätt än jag tidigare stött på.
Nu bor jag på Öland där jag bygger en egen verkstad och ugn men jobbar samtidigt i Pukeberg som lärare och med mina egna projekt. Fokus ligger fortfarande ofta på samspelet mellan växter och deras behållare men numera har det rena keramik uttrycket fått mer fritt spelrum i mitt arbete i form av skulptur och brukskeramik. Jag älskar särskilt att jobba i stort format när det kommer till krukor och vaser och skulptur.
Mail carlmartinsvante@gmail.com
Instagramkonto Carlmartinsvante


Bra att veta
Vid anmälan är det bra om du anger mailadressen, för vidare kontakt. Cirkelstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen ca en vecka före kursstart. Vi kontaktar dig om något ändras. vi reserverar oss för att behöva ställa in cirklar med för få anmälda.