Hälsa & välbefinnande

Du kan inte släppa tankarna som snurrar.
Du känner att du hela tiden måste ha koll på allting.
Du känner dig trött men kan inte koppla av.
Du minns inte vad du nyss såg eller hörde.
Du längtar efter att känna lugn och harmoni.
Fast allt är bra så känns det ändå inte bra.
Du har svårt att fokusera på en sak mer än korta stunder.
När du ”tar det lugnt” så tittar eller lyssnar du alltid på något.
Du känner oro utan att egentligen veta varför.

Det här är typiska tecken på en stressad hjärna, ett stressat nervsystem. Så här blir det när stressen inte upphör, när vi inte kommer tillbaka till balans efter ett stresspåslag.

Vill du veta mer om de olika stadierna i stressresponsen? Om vad som händer när stressen bara fortsätter. När hjärnan ökar aktiviteten steg för steg till en högre och högre stressnivå, och för att säkra vår överlevnad sätter en ny normalnivå som gör att det behövs mindre och mindre för att vi ska bli stressade.

I den här föreläsningen tittar vi på:
– Hur hjärnan processar information och kommunicerar under stress.
– Vad som händer när hjärnan går från sin vanliga funktion till överlevnadsläge.
– Varför vi reagerar som vi gör.
– Skillnaderna mellan vår medvetna och omedvetna hjärna
– Hur hjärnan tolkar att vår överlevnad är hotad och mer stress triggas för att att hålla oss säkra, hur vi blir beroende av stress.

Hur kan vi hålla balansen, och inte hamna på den här höga stressnivån? Och vad kan vi göra när vi redan befinner oss där, och kanske har gjort det under väldigt lång tid? Vad vi behöver göra är att skicka rätt signaler till hjärnan för att tala om att allt är ok, att vi inte behöver vara i ett stresspåslag längre. Vi behöver ”nedreglera” hjärnan och nervsystemet efter stressiga händelser. När bägaren hela tiden är överfull så har vi ingen marginal utan minsta orsak till stress gör att en redan hög nivå blir ännu högre.

Men när du vet hur du kan signalera lugn, signalera avslappning, och att det är säkert att återgå till normal funktion och lämna stresspåslaget så kan du sänka din tröskel och komma tillbaka till balans igen.

Föreläsare: Hälsofocus i Kalmar, Maria Wictorson

Bra att veta:
Din anmälan är bindande och vi ser gärna att du anger din mailadress för vidare kontakt. Återtar du din anmälan återbetalas avgiften förutom 10% i administrationsavgift. Du får en kallelse till kursen ca en vecka före kursstart., där finns all praktisk information. Vi kontaktar dig om något ändras. Kostnad för material ingår ej i avgiften om inget annat anges. Medlemmar i LRF och SPF har 10% rabatt på deltagaravgiften. Är du berättigad till rabatt måste du ange det vid anmälningstillfället. Vi reserverar oss för att ställa in cirklar med för få anmälda deltagare.