Humaniora

ÄLSKA HÖGLÄSNING!
- Stora inspirationsdagen 2019

Att njuta av litteratur är en glädjekälla både för den som läser och den som lyssnar. En lässtund tillsammans skapar samvaro, stimulans och samtal. Våra högläsningscirklar sätter guldkant på vardagen för de äldre och vi värnar särskilt de som har demens.

Program
13.00 Inledning och presentation av projektet
Projektledare Karina Helmersson
13.20 Högläsning för samvaro, samtal och stimulans
Catharina Kåberg från MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, om högläsningens positiva effekter för äldre och personer med demens.
13.50 Möt fantastiska högläsare
Högläsare berättar om sina erfarenheter och upplevelser som högläsare på äldreboenden i kommunen.
14.10 Mingel och mässa
14.30 Din stund på jorden
Kalmar läns museums pedagogiska enhet har lång erfarenhet av att arbeta med hälsofrågor samt kulturarv i vården. Erfarenheterna grundar sig på samarbete i såväl Kalmar län som utomlands. Bli inspirerad av hur berättandet i alla tider har berört oss.
15.00 Mingel och mässa
15.15 Sveriges bästa äldreomsorg finns i Lönashult!
Torsgården i Alvesta kommun toppar listan över landets bästa äldreboenden. I undersökningen har drygt 120 000 äldre över hela Sverige svarat på en enkät om sitt boendes kvalitet på lokaler, personal, mat och aktiviteter. Möt personalen som med stolthet och glädje inspirerar oss utifrån sin vardag.
15.45 Mingel och mässa
16.00 Skapa stund för läsning med Annica Triberg
Högläsning eller radioteater? Hur ska du hitta rätt sätt att läsa så att du ska få alla att hänga med? Du får Annicas bästa tips och knep - så att du blir den där högläsaren alla längtar efter att få höra igen.
16.30 Berättarglädje i hela kroppen med Martin Rydell
Inspireras av en skådespelare som är van att få med publiken genom att berätta med hela kroppen. Med minspel, gester, tonläge och dialekt kan du få dina lyssnare att skratta eller gråta åt dina historier. Du får veta mer om hur en skådespelare gör för att nå sin publik och skapa en upplevelse som lockar fram känslor.
17.00 Avslutning

Kostnadsfritt, men vi behöver din anmälan senast 5 september.