Humaniora

ÄLSKA HÖGLÄSNING!
- Stora inspirationsdagen 2020

Inspirationsdagen vänder sig till dig som är eller vill bli högläsare inom äldreomsorgen, till personal inom äldreomsorgen och till våra samarbetsorganisationer i projektet.

Vi väljer att ses i mindre grupper och har begränsade platser på detta evenemang. Därför ordnar vi också livesändning från Stora inspirationsdagen i Nybro. Du kan välja hur du vill vara med:
- På plats; vi tar emot ett begränsat antal för att kunna hålla avstånd.
- Titta på livesändning från dagen hemifrån: www.sv.se/laslust
- Titta på livsändning från dagen i SV:s lokaler i Västervik, Vimmerby, Kalmar eller Oskarshamn.

Vill du vara med med på plats i Nybro är det detta evenemang du ska anmäla dig till.

Att njuta av litteratur är en glädjekälla både för den som läser och den som lyssnar. En lässtund tillsammans skapar samvaro, stimulans och samtal. Våra högläsningscirklar sätter guldkant på vardagen för de äldre och vi värnar särskilt de som har demens.

09.30 Inledning - 70 högläsare i Kalmar län
Vi närmar oss målsnöret! Projektår 2 är slut. Vad har hänt de första två åren och vilka är målen för år 3? Projektledare Karina Helmersson och Emma J Kronborg.

09.50 Årets läsombud 2019 - Mina år med lättläst
Agneta J Granemalm från Ljungby blev utsedd till Årets läsombud 2019. Hon delar med sig av de erfarenheter hon fått genom åren både som läsombud, frivillig högläsare, medlem i arbetsgrupp och utbildare av nya läsombud och högläsare. Vi får tips och idéer och får även uppleva hennes speciella sätt att läsberätta med rekvisita.

10:50 Gruppindelning och paus

11.00 Grupparbete

11.30 Lunch
Möjlighet att ge ditt boktips i vår Pop-up-studio

12.30 Vad skulle Moberg ha sagt?
Om konsten att bearbeta klassiker till lättläst. Cecilia Davidsson har bland annat gjort lättlästa versioner av August Strindbergs Röda Rummet och Vilhelm Mobergs romaner Utvandrarna och Invandrarna.

14:00 Demenssjukdomar – symtom, kännetecken och förhållningssätt
Erik Stomrud berättar för oss om de olika demenssjukdomarna och dess olika symtombilder. Vi får också höra om Eriks forskning inom området.

15.30 Avslutning och eftermiddagsfika

Kostnadsfritt, men vi behöver din anmälan senast 16/9.
Vi bjuder på lunch och eftermiddagsfika.
Du står själv för din resa, samåk gärna.