Funktionsnedsättning

Teckenspråk, grund – distans.
En distanskurs i svenskt teckenspråk för dig som aldrig har använt språket tidigare men vill lära dig mer. För dig som vill kunna göra dig förstådd och förstå vad andra säger på teckenspråk.
Teckenspråk är ett språk som uppfattas med synen. Det svenska teckenspråket och andra teckenspråk är fullständiga språk med egen uppbyggnad, egen grammatik och teckenföljd. Teckenspråket är inte internationellt. Teckenspråket uppfattas med synen och produceras med händerna, men också med axel-, huvud-, mun- och ögonrörelser.

Denna kurs genomförs i samarbete med Teckenfiluren och dess kurspaket för svenskt teckenspråk för hörande med kunnig och erfaren kursledare.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs och målgruppen är personer som aldrig tidigare använt det svenska teckenspråket.

Mål
Kursdeltagaren får lära sig basen i det svenska teckenspråket samt de grammatiska grunderna, även genuina tecken och handformer ingår. Du som deltagare får ett brett teckenförråd och kommer få prova på att använda teckenspråket i kommunikation.

Kursinnehåll
Kort information om teckenspråk och dess historia.
Handalfabetet, handformer och siffror.
Persontecken och användbara fraser.
Tecken som används i vardagen så som ex. kläder, mat, färger m.m.

Kursupplägg
Du som deltagare lär dig grundläggande tecken och övar praktiskt tillsammans med andra kursdeltagare på plats i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler med kursledare på distans digitalt. Kursledaren varvar tecken med övningar, filmklipp och sånger/sagor för att lättare visa hur teckenspråket kan användas.

Denna kurs är helt på distans och genomförs via Google Hangouts. Du som deltagare behöver ha en aktiv gmail-adress för att kunna delta och gärna egen dator. (Verksamhetsutvecklare från Studieförbundet Vuxenskolan finns på plats vid start)

Kursmaterial
Allt material som ingår i kursen kommer att delas ut online i pdf-filer som går att ladda ner.

Kursledare
Frida Björnler är din kursledare och hon är grundare av Teckenfiluren. Frida är utbildad Teckenspråkstolk och leg. Förskollärare med erfarenhet av att utbilda personalgrupper och av vuxenutbildning. Hon har flera års erfarenhet inom sina två yrken. Frida har lett kurser både i klassrum och via internet genom hennes företag,Teckenfilurens Kurspaket.

Övrigt
Anmälan är bindande.

Har du frågor?
Kontakta rebecca.jonsson@sv.se