Har du en dröm om att kunna tova dina egna inredningsdetaljer, kläder eller något fint att ge bort?

Nu har du möjligheten att lära dig detta fantastiska hantverk för att sedan kunna fortsätta att skapa på egen hand. Tovning är en gammal teknik där man bearbetar ull med vatten och såpa. På den här kursen lär du dig grunderna i våttovning, olika tekniker i både teorin och praktiken. Vi börjar med att tova enkla föremål av kardad fårull, göra utlägg, beräkna materialåtgång, beräkna krympmån. Du lär dig att göra utlägg med jämntjockt lager ull utan hål och glesa partier, tova ihålig form och du utvecklar så småningom tekniken och dina arbeten kommer kanske bli större och mer avancerade.
Ditt skapande är i fokus från idé till färdig produkt tex stolsdyna, kruka, förvaringskorg, vantar, tofflor, väst, blomma m.m
Vid slutet av kursen har du fått en känsla för ull och lärt dig skapa effekter och mönster. Och med dig hem har du olika ullhantverk att njuta av.
Kursen kräver inga förkunskaper. 7 platser finns.

Upplägg:
Kursen är under fyra lördagar 9.30-16.30. Innehåll:
8/9: Ullens egenskaper, olika ullfiber. Vi gör både teknikövingar(provlappar) och färdiga föremål som tex en stolsdyna.
16/10: Vi gör mallar för ihålig form och lär oss jobba med ullfibern för att få den fästa eller lämnas fri. Göra reserveringar/sammanfoga. Skapar färdig produkt.
13/11: Vi fortsätter med mallar ex vantar, tofflor och tekniken att skapa mönster. Skapar färdig produkt.
4/12: Vi utvecklar tekniken och tovar större och kraftigare kvalitet, lär oss raka kanter, gör fler mönster/effekter. Skapar färdig produkt.

Material: Ingår ej i kursavgift. Ull finns att köpa på plats eller ta med ditt egna. (ullkostnad tex vantar ca 40:-, tofflor ca 75:-). Övrigt material som är bra att ta med kommer i kallelsen. Ta med egen lunch, mikro och kyl/frys finns. Kaffe med något till bjuder vi på.

Kursledare:
Kristina Ellis har genom åren vidareutbildat sig inom tovning. Kristina har studerat vid HV-skolan på Djurgården, gått kurser på Överjärva gård samt teknik/nunotovning hos Ull och blandat i Västerås. Kristinas fokus är våttovning och tillverkar egna produkter. Kristina har tidigare drivit en gård med gotlandsfår men ägnar nu mesta tiden åt filtmakeri.

Kurslokal:
Kursen hålls i SVs lokaler på Polhemsgatan 16. Entrén är på markplan, har en ramp och automatisk dörröppnare. Det finns rullstolsanpassad toalett.

Bra att veta:
Din anmälan är bindande och vi ser gärna att du anger din mailadress för vidare kontakt. Återtar du din anmälan återbetalas avgiften förutom 10% i administrationsavgift. Du får en kallelse till kursen ca en vecka före kursstart., där finns all praktisk information. Vi kontaktar dig om något ändras. Kostnad för material ingår ej i avgiften om inget annat anges. Medlemmar i LRF och SPF har 10% rabatt på deltagaravgiften. Är du berättigad till rabatt måste du ange det vid anmälningstillfället. Vi reserverar oss för att ställa in cirklar med för få anmälda deltagare. Vid frågor: sandra.andersson@sv.se

OBS! Vi följer de restriktioner kring Covid-19 som gäller vid tidpunkten för kursen. För allas trygghet! Maxantal just nu är 7 deltagare, men kan ändras. Vid fullbokad kurs, anmäl gärna reservplats.