Våra tankar är med Ukraina

Våra tankar är med Ukraina och vi känner en stark solidaritet med det ukrainska folket med anledning av Rysslands invasion.

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något. För oss som studieförbund innebär det bl.a. att fortsätta agera i folkbildningsanda och skapa möten mellan människor. Demokrati, möten mellan individer och yttrandefrihet är tre av de viktigaste grundstenarna i folkbildning och är något vi måste värna om. Det är extra viktigt i den samhällssituation vi befinner oss i idag.

Vi på SV vill bidra med det vi kan! Vi vill finnas som en mötesplats för både de som känner en oro kring de som händer i Ukraina och vill hitta andra att samtala med och för de som flytt från Ukraina till Sverige.
Här samlar vi information både om vad vi redan nu kan erbjuda och vad vi kan bidra med om behovet uppstår.

Debattartikel: Vi står alltid redo att bidra - i kris som i vardag

"För oss är det självklart att Sverige ska ge stöd till dem som flyr från kriget i Ukraina. Den kapacitet att bidra i flyktingmottagande som finns hos oss och inom många andra ideella organisationer uppmärksammas alltför sällan och användas inte fullt ut av många kommuner. Vi uppmanar därför kommunerna i Kalmar län att kroka arm med oss i det arbetet."

Läs hela artikeln här

Vad är uppstartat i Kalmar län?

 • icon

  Svenskundervisning på SV:s kontor i Nybro

  Den 5 april startades en kurs i vardagssvenska upp i SV:s lokaler i Nybro. Vill du veta mer? Läs då här.

  Läs mer
 • icon

  Språkhjälp på minihotellet i Alsterbro

  Vi vill bidra med det vi kan på SV Kalmar län och en av de saker vi kan bidra med är att starta upp cirklar som syftar till att ge...

  Läs mer
 • Läs mer

Vill du starta en kamratcirkel?

Vi vet att många känner en oro för det som händer i Ukraina just nu. Det påverkar oss alla på olika sätt. Vi uppmanar därför till att ta hand om varandra lite extra, samtala med varandra och lyft frågor som oroar dig – ingen ska behöva känna sig ensam.

Att gå en kamratcirkel tillsammans med andra, både vänner och främlingar, kan vara hjälpsamt - att få prata och dela med sig av sina tankar och samtidigt stärka sig med ny kunskap. Här lyfter vi några förslag på kamratcirklar som kan vara aktuella just nu.

Förslag på kamratcirklar

Studiecirklar och föreläsningar

 • Samtalscirkel: Kriget i Ukraina

  Ort Nybro
  Pris 0 Kr
  Läs mer

Kalmar läns kommuner 💚

Vi vill hjälpa er att hjälpa de ukrainska flyktingarna som kommer till vårt län!

Om det är något vi är bra på så är det att skapa möten mellan människor. Vi har lokaler är sju av länets tolv kommuner och kan öppna upp dessa för att skapa olika former av mötesplatser för de flyktingar som kommer till Kalmar län.

Vi vill hjälpa er att hjälpa

Vi söker ideella ledare till...

 • icon

  Svenskundervisning

  Vill du hjälpa oss att hjälpa ukrainska flyktingar som kommer till Kalmar län?  Vi söker nu efter ledare som kan hålla i svenskundervisning...

  Läs mer
 • Läs mer