Information med anledning av Corona-viruset

Just nu är världen upp och ned! Coronaviruset påverkar oss alla.
Många är oroliga både för egen del men kanske framför allt om det finns någon anhörig eller vän som tillhör riskgrupperna.

Vår verksamhet och folkbildningen i stort, fyller som alltid en viktig funktion. Kanske ännu mer i dessa tider. Men under de senaste veckorna har förutsättningarna för att ses fysiskt förändrats radikalt. Vi behöver alla vara extra försiktiga för att förhindra spridningen av Coronaviruset, covid-19.
Därför ställer vi på Studieförbundet Vuxenskolan nu om viss del av vår verksamhet till distans-cirklar och träffar utomhus. Beträffande våra kulturarrangemang kommer vi i vissa fall att genomföra dessa ändå, dock enligt Folkhälsomyndighetens regler.

Hör av dig till oss så hjälper vi till med digitala lösningar.

Vi vill att alla ska känna trygga i att gå på kurser och föreläsningar hos oss och hoppas att detta beslut kan bidra till det.

Kontakta oss om Du har några frågor.

Läs mer här
بشأن انتشار فيروس كورونا في السويد Kronoberg SV
Information på engelska
Lättläst 

Studieförbundet Vuxenskolan som arbetsgivare har ett ansvar utifrån Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Vi har också ett samhällsansvar där det är viktigt att vi bidrar till att undvika smittspridning och samtidigt inte skapar oro i onödan.
Vi gör en bedömning baserat på Folkhälsomyndighetens verktyg för riskbedömning om vi skall genomföra våra arrangemang eller ej.

Som vid andra luftvägsinfektioner kan du själv göra en hel del för att minska risken för smitta:

· Stanna hemma om du är sjuk

· Undvik kontakt med sjuka människor

· Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 30 sekunder. Var noga och ta av smycken.

· Använd handsprit vid resor och andra tillfällen då det inte finns tillgång till tvål och vatten.

· Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk

Om Du visar symptom med hosta och feber ska Du stanna hemma eller gå hem från jobbet/cirkeln och omgående kontakta sjukvårdsrådgivning 1177 och följa de rekommentationer Du får där. Om du är sjuk ska du sjukanmäla dig på vanligt sätt till din närmaste chef om du är tjänsteman och verksamhetsutvecklare om du är cirkelledare.

Om en någon har konstaterats smittad kommer smittskyddsläkaren ge instruktion till arbetsplatsen och arbetsgivaren om vilka åtgärder som ska vidtas för smittspårning och smittskydd. Om du blir sjuk är det de vanliga sjukskrivningsreglerna som gäller, dvs karensavdrag och sjuklön de första 14 dagarna från arbetsgivaren och därefter från Försäkringskassan.

Använd sunt förnuft och omdöme. Undvik stora folksamlingar och tänk efter vid resor. Vi fortsätter att följa utvecklingen.

Användbara länkar

www.1177.se/kronoberg

www.folkhalsomyndigheten.se

www.krisinformation.se

www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/


Med vänliga hälsningar,

SV KRONOBERG