Ekonomi

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs. Viss datavana är en fördel.

Syfte: Orientering i ämnesområdet utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Belysa att det inte enbart handlar om siffror, grafer och årsredovisningar. Åskådliggöra att psykologi, omvärldsbevakning och trendspaning ingår i aktiekunskap. Ett hållbarhetsperspektiv handlar förutom egna personliga åsikter/ställningstagande gällande vapen, atomkraft, försvarsindustri, människohandel, tobak, droger, alkohol, olja och kolkraft även om andra infallsvinklar: Sortera fram företag och/eller fondbolag som aktivt arbetar med frågor om miljöpåverkan, mänskliga rättigheter och andra affärsetiska aspekter. Vidare att välja bort företag som saknar förändringsvilja inom miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och affärsetik. Skapa ett intresse att gå vidare med fördjupning, via självstudier och/eller våra andra nivåkurser En introduktion som kanske kan bli ett nytt och roligt intresse. Träffa nya människor/knyta nya kontakter, besöka aktiespararnas aktiekvällar och på sikt kanske bilda en aktieklubb.

Mål: Öka intresset för aktier och fonder. Förstå marknadens risker och möjligheter. Slå hål på myten att det krävs massor av kunskap, tid och pengar. Inspirera kursdeltagare att öppna en depå, börja investera och lära sig eftersom.

Vi utgår från boken Aktie och fondhandboken: Lär dig spara i aktier och fonder - för en bättre privatekonomi (ingår inte i deltagaravgiften - kan köpas på plats mot faktura, pris cirka 170 kr). Upplägget är kortare teoriavsnitt varvat med övningar (Avanzas hemsida) kombinerat med gruppdiskussioner. I teoriavsnitten går vi igenom aktier, investmentbolag och fonder. Vi går även igenom vad som skattetekniskt skiljer en traditionell depå från ett investeringssparkonto (ISK). Vidare var man kan handla samt konkret/praktiskt hur man går tillväga.

Egen bärbar dator eller surfplatta tas med - lånedatorer finns i begränsad omfattning.

Omfattning: 2 träffar á 5 studietimmar (9 november och 30 november 2019).

Praktisk information:
Studieförbundet Vuxenskolans lokaler är handikappanpassade.
Under dagen finns tillgång till kaffe/te, bordsvatten och frukt. Vid 11-snåret bryter vi för en fikapaus. Medtag eget tilltugg till fikat.
Har du frågor inför kursens innehåll kontaktar du kursledare.

I samverkan med Aktiespararna Växjö.