Ekonomi

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs. Viss datavana är en fördel.

Syfte: Orientering i ämnesområdet utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Belysa att det inte enbart handlar om siffror, grafer och årsredovisningar. Åskådliggöra att psykologi, omvärldsbevakning och trendspaning ingår i aktiekunskap. Ett hållbarhetsperspektiv handlar förutom egna personliga åsikter/ställningstagande gällande vapen, atomkraft, försvarsindustri, människohandel, tobak, droger, alkohol, olja och kolkraft även om andra infallsvinklar: Sortera fram företag och/eller fondbolag som aktivt arbetar med frågor om miljöpåverkan, mänskliga rättigheter och andra affärsetiska aspekter. Vidare att välja bort företag som saknar förändringsvilja inom miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och affärsetik. Skapa ett intresse att gå vidare med fördjupning, via självstudier och/eller våra andra nivåkurser En introduktion som kanske kan bli ett nytt och roligt intresse. Träffa nya människor/knyta nya kontakter, besöka aktiespararnas aktiekvällar och på sikt kanske bilda en aktieklubb.

Mål: Öka intresset för aktier och fonder utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Förstå marknadens risker och möjligheter. Slå hål på myten att det krävs massor av kunskap, tid och pengar. Inspirera kursdeltagare att öppna en depå, börja investera och lära sig eftersom.

Vi utgår från boken Aktie och fondhandboken: Lär dig spara i aktier och fonder - för en bättre privatekonomi (ingår inte i deltagaravgiften - kan köpas på plats mot faktura, pris cirka 180 kr). Vi använder även Carl Roséns bok ”Bli rik på hållbart sparande” som inspiration för ökad kunskap om etiskt och hållbart sparande, och hur man kan skapa sin egen hållbarhetsprofil. Upplägget är kortare teoriavsnitt varvat med övningar (Avanzas hemsida) kombinerat med gruppdiskussioner. I teoriavsnitten går vi igenom aktier, investmentbolag och fonder. Vi går även igenom vad som skattetekniskt skiljer en traditionell depå från ett investeringssparkonto (ISK). Vidare var man kan handla samt konkret/praktiskt hur man går tillväga.

Egen bärbar dator eller surfplatta tas med - lånedatorer finns i begränsad omfattning.

Omfattning: 4 träffar á 3 studietimmar (21 jan, 4 feb, 18 feb och 3 mars 2020).

Praktisk information:
Studieförbundet Vuxenskolans lokaler är handikappanpassade.
Gratis bilparkering finns inne på gården. Skylt ”Privat parkering” inkluderar deltagare till Studieförbundet Vuxenskolan.
Under kvällarna finns tillgång till kaffe, te och bordsvatten. Vid första tillfället kommer vi överens om fikabröd eller inte.
Har du frågor inför kursens innehåll kontaktar du kursledare.

I samverkan med Aktiespararna Växjö.