Ekonomi

Cirkeln syftar att ge en orientering i aktie- och fondkunskap och en introduktion som kanske kan bli ett nytt och roligt intresse. Den vill belysa att det inte enbart handlar om siffror, grafer och årsredovisningar utan också åskådliggöra att psykologi, omvärldsbevakning och trendspaning ingår i aktiekunskap.

Cirkeln vill skapa ökat intresset för aktier och fonder samt förståelse för marknadens risker och möjligheter. Den slår hål på myten att det krävs massor av kunskap, tid och pengar för att handla med aktier och fonder. Slutligen vill cirkeln inspirera kursdeltagarna att öppna en depå, börja investera och lära sig eftersom.


Kursinnehåll
Upplägget är kortare teoriavsnitt varvat med övningar (Avanzas hemsida) kombinerat med gruppdiskussioner. I teoriavsnitten går vi igenom aktier, investmentbolag och fonder. Vi går även igenom vad som skattetekniskt skiljer en traditionell depå från ett investeringssparkonto (ISK). Vidare var man kan handla samt konkret/praktiskt hur man går tillväga.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs, viss datavana är en fördel.

Material
Vi utgår från boken Aktie och fondhandboken: Lär dig spara i aktier och fonder - för en bättre privatekonomi (ingår inte i deltagaravgiften - kan köpas på plats mot faktura, pris cirka 160 kr).

Kursledare
Karin Sjöblom, Aktiespararna Växjö. Karin har varit kursledare för många aktie- och fondkunskapskurser sedan 90-talet och hon har haft många föredrag i ämnet. Karin är med i ledningsgruppen i Aktiespararna Växjö och är utbildningsansvarig. Hon brinner för aktiekurser med inriktning på hållbarhet.

Utvecklingsmöjligheter
För dig som vill gå vidare finns även kurser på B- och C-nivå (Hitta kursvinnare).

Bra att veta
Ta med eget fika samt egen bärbar dator eller surfplatta - lånedatorer finns i begränsad omfattning. Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.

Studieförbundet Vuxenskolans lokaler är handikappanpassade. Gratis bilparkering finns inne på gården. Skylt ”Privat parkering” inkluderar deltagare till Studieförbundet Vuxenskolan.
Har du frågor inför kursens innehåll kontaktar du kursledare.

Cirkeln genomförs i samverkan med Aktiespararna, Växjö.

Studieförbundet Vuxenskolan strävar efter att hålla hög kvalité på kurserna. Grupperna är små och våra ledare erbjuds kontinuerligt ledarutbildning.

Här kan du läsa mer om hur SV Kronoberg arbetar med ekologisk hållbarhet och hur det genomsyrar vår verksamhet.