Ekonomi

Kursen syftar att ge en orientering i aktie- och fondkunskap och en introduktion som kanske kan bli ett nytt och roligt intresse. Den vill belysa att det inte enbart handlar om siffror, grafer och årsredovisningar utan också åskådliggöra att psykologi, omvärldsbevakning och trendspaning ingår i aktiekunskap.

Kursen vill skapa ökat intresset för aktier och fonder samt förståelse för marknadens risker och möjligheter. Den slår hål på myten att det krävs massor av kunskap, tid och pengar för att handla med aktier och fonder. Den vill också inspirera kursdeltagarna att öppna en depå, börja investera och lära sig eftersom.


Kursinnehåll
Upplägget är kortare teoriavsnitt varvat med övningar (Avanzas hemsida) kombinerat med gruppdiskussioner. I teoriavsnitten går vi igenom aktier, investmentbolag och fonder. Vi går även igenom vad som skattetekniskt skiljer en traditionell depå från ett investeringssparkonto (ISK). Vidare var man kan handla samt konkret/praktiskt hur man går tillväga.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs, viss datavana är en fördel.

Material
Boken "Spara med glädje - ett framgångsrecept" ingår inte i deltagaravgiften. Kan köpas på plats, 115 kr, faktureras i efterhand.

Kursledare
Katarina Eklund, Aktiespararna Växjö. Katarinas aktiesparande började med att hon hade en kapitalförsäkring på en av våra storbanker. Katarina var i stort behov av placeringshjälp och förstod inte alla begrepp, då hon till vardags arbetar inom sjukvården - hon och hennes bankman talade bitvis inte samma språk. Idag är Katarina återigen med i ledningsgruppen i Aktiespararna Växjö samt har kurser på A-nivå sen flera år tillbaka.

Utvecklingsmöjligheter
För dig som vill gå vidare finns även kurser på fortsättningsnivå (Hitta kursvinnare).

Bra att veta
Ta med egen matsäck till lunch och tilltugg till fikat (tillgång till mikro och kylskåp) samt egen bärbar dator eller surfplatta - lånedatorer finns i begränsad omfattning. Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.

Kursen genomförs i samverkan med Aktiespararna, Växjö.

Studieförbundet Vuxenskolan strävar efter att hålla hög kvalité på kurserna. Grupperna är små och våra ledare erbjuds kontinuerligt ledarutbildning.

Här kan du läsa mer om hur SV Kronoberg arbetar med ekologisk hållbarhet och hur det genomsyrar vår verksamhet.