Ekonomi

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs, viss datavana är en fördel.

Syfte: Orientering i ämnesområdet. Belysa att det inte enbart handlar om siffror, grafer och årsredovisningar. Åskådliggöra att psykologi, omvärldsbevakning och trendspaning ingår i aktiekunskap. Skapa ett intresse att gå vidare med fördjupning, via självstudier och/eller våra andra nivåkurser. En introduktion som kanske kan bli ett nytt och roligt intresse. Träffa nya människor/knyta nya kontakter, besöka aktiespararnas aktiekvällar och på sikt kanske bilda en aktieklubb.

Mål: Öka intresset för aktier och fonder. Förstå marknadens risker och möjligheter. Slå hål på myten att det krävs massor av kunskap, tid och pengar. Inspirera kursdeltagare att öppna en depå, börja investera och lära sig eftersom.

Vi utgår från boken Aktie och fondhandboken: Lär dig spara i aktier och fonder - för en bättre privatekonomi (ingår inte i deltagaravgiften - kan köpas på plats mot faktura, pris cirka 160 kr). Upplägget är kortare teoriavsnitt varvat med övningar (Avanzas hemsida) kombinerat med gruppdiskussioner. I teoriavsnitten går vi igenom aktier, investmentbolag och fonder. Vi går även igenom vad som skattetekniskt skiljer en traditionell depå från ett investeringssparkonto (ISK). Vidare var man kan handla samt konkret/praktiskt hur man går tillväga.

Egen bärbar dator eller surfplatta tas med - lånedatorer finns i begränsad omfattning.

Omfattning: 2 träffar á 5 studietimmar (29 feb och 14 mars 2020).

Praktisk information:
Studieförbundet Vuxenskolans lokaler är handikappanpassade.
Gratis bilparkering finns inne på gården. Skylt ”Privat parkering” inkluderar deltagare till Studieförbundet Vuxenskolan.
Under dagen finns tillgång till kaffe/the, bordsvatten och frukt. Vi bryter vi för en fikapaus vid 11-snåret - ta med eget tilltugg till fikat.
Har du frågor inför kursens innehåll kontaktar du kursledare.

I samverkan med Aktiespararna Växjö.