Vid det här gårdsbesöket får ni höra den spännande historien om Citras resa från valp till nu färdigutbildad boskapsvaktare. Ni får dessutom möjlighet att träffa Citra och hennes fårflock i verkligheten.

Jessica Gunnarsson driver sedan 2014 en småskalig uppfödning av Gotlandsfår, tillsammans med sin sambo, på gården Enevillan i Flybo utanför Åseda. Fåren betar tillsammans hästar ca 20 hektar naturbetesmark. 2018 blev Jessica först i Kronoberg med att få utbilda och få dispens från Länsstyrelsen för och hålla en boskapvaktande hund. Att använda boskapsvaktande hundar som lever tillsammans med fåren för att vakta dem mot varg och lodjur är ännu ganska ovanligt i Sverige men metoden används i större omfattning i andra delar av Europa och USA. Pyrenéertiken ”Citra” gården som valp i slutet av juni 2018 och har bott tillsammans med fåren sedan dess.
Hösten 2019 bedömde Länsstyrelsen vid sitt tillsynsbesök att Citras utbildning hade varit lyckad och att hon fungerade i rollen som boskapsvaktare på ett tillfredställande sätt.

Avgift: 100 kr
Fika ingår!