Hantverk & konst

"Gör ditt eget papper"
På Lessebo Handpappersbruk har det tillverkats papper i mer än 300 år!
Men konsten att tillverka papper kommer ursprungligen från Kina. Nu får du möjligheten att pröva att göra ditt egna papper. Under fyra timmar går vi igenom grunden och du får möjlighet att prova på att både mala, guska och forma.

Kursinnehåll
Vi börjar från grunden med att mala och förbereda massan i en Holländare. (Så heter maskinen där massan mals.) Processen handlar om att ha sönder och sammanfoga fibrer från en dimension till en annan. Vi använder oss av linne och bomull när vi tillverkar vår massa men alla slags fibrer går att använda för den som vill experimentera.

Förkunskaper
Det behövs inga förkunskaper men kursen hålls på engelska.

Material
Material ingår i kursavgiften.

Kursledare
Sea Van Rachel
Jag har skapat så länge jag kan minnas, mina händer vill hela tiden vara sysselsatta med att laga, sticka, forma i lera eller kalligrafera. De senaste åren har jag ägnat åt att fördjupa mig i olika aspekter av pappers- och bokbindningskonst. Jag tillverkar mitt eget papper och har avslutat en bokbindarutbildning på Rättviks Folkhögskola.
Jag vill i så stor utsträckning som möjligt använda mig av hållbara naturmaterial. Jag har rest och verkat i olika länder och ser en koppling mellan mig själv och de möten med människor, kulturer och visdom som resorna gett mig. Alla människor har något att berätta och är del av samma stora berättelse. Jag tror att ett stort hjärta förenar oss alla och jag ser framme mot att få möta dig och lära känna din historia.

Utvecklingsmöjligheter
För dig som vill gå vidare finns även kursen ”Gör din egen bok- bokbinderi”

Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.
Vi tar en paus under de här fyra timmarna. Du kan ta med egen mat eller handla enklare fika eller smörgås på handpappersbruket som du beställer när du kommer.

Vi strävar efter att hålla hög kvalité på våra kurser. Grupperna är små och våra ledare erbjuds kontinuerligt ledarutbildningar

Här kan du läsa mer om hur SV Kronoberg arbetar med ekologisk hållbarhet och hur det genomsyrar vår verksamhet