Hantverk & konst

Formge och skapa dina egendesignade smycken i silver - låt dig inspireras av din favoritdesigner eller designa något alldeles unikt. Cirkeln i silversmide är för dig som tycker om att arbeta med dina händer och den tillfredsställande känslan av att själv tillverkat något bestående. Silversmide är ett hantverk vars traditionella tekniker har använts och utvecklats under många tusen år.

Kursinnehåll
Vi börjar med en kort genomgång av verkstaden och verktygen. Sedan går vi igenom de olika arbetsmetoderna. Cirkeln lär dig att bocka, såga, fila, borra, löda och smida. Du lär dig hur du kan forma silvret och ge ytorna olika utseende. Målet med kursen är att du ska ha formgett och skapat ett smycke efter egen idé och design.

Teori varvas med praktik där deltagaren arbetar självständigt under handledning av cirkelledaren. Teorigenomgångar sker både i grupp och enskilt. Allt utgår ifrån deltagarens behov och nivå.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Vi blandar nybörjare med rutinerade deltagare för att få en bra dynamik i gruppen. På så sätt inspireras och lär deltagarna av varandra.

Material
Alla verktyg och annat material som behövs för kursen finns i lokalen. Både plåt och tråd används. Silvret vägs, skrivs upp och faktureras efter cirkelns slut. Silverpriset följer marknaden och är (hösten 2021) 15 kr per gram.

Kursledare
Alfonso Poblete, Växjö. Alfonso är född i Santiago, Chile, och har bott i Sverige sedan 1994. Han har en metallurgisk utbildning och har varit ledare för ett hundratal kurser i silversmide sedan början av 2000-talet.

Utvecklingsmöjligheter
Om du är nyfiken på vårt utbud av andra slöjd- och hantverkskurser eller andra ämnen kan du besöka vår hemsida. Där kan du söka på ämnesrubrik och/eller ort/kommun.

Bra att veta
Vi följer myndigheternas rekommendationer vad gäller smittspridningen av coronaviruset. Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.

Vi strävar efter att hålla hög kvalité på våra kurser. Grupperna är små och våra ledare erbjuds kontinuerligt ledarutbildning.

Här kan du läsa mer om hur SV Kronoberg arbetar med ekologisk hållbarhet och hur det genomsyrar vår verksamhet.