Hantverk & konst

Gör en pall i färskt trä.

Kursinnehåll
I den här tvådagars-kursen får du lära dig hur man gör en pall i färskt trä. Du får också lära dig hur virket krymper och rör sig och hur olika delars fuktighet utnyttjas till starka men enkla
samman-
sättningar i ”krymp och svällteknik”.
Vi använder täljhäst, handverktyg och enkla redskap när vi klyver och bearbetar det färska virket.
Man lär känna träets egenskaper från en ny färsk trädstam till torra delar.
Vi klyver och bearbetar med enkla verktyg och redskap.
Genom att göra sammansättningar där olika delarnas olika fuktkvoter utnyttjas förstår man på ett praktiskt sätt hur trät torkar och rör sig. I kursen får varje deltagare tillverka en egen pall. Inga förkunskaper krävs. Kursen riktar sig till nybörjare, erfarna slöjdare och andra yrkesverksamma.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs

Material
Allt material tillhandahålls av kursledaren och inkluderas i deltagaravgiften

Kursledare
Niclas är slöjdare och formgivare med verkstad i Kyrkhult Blekinge. Han tillverkar bruksföremål i trä och metall – stolar, pallar, skålar, burkar, tråg. Det blir unika föremål där formspråket är renskalat men ändå förankrat i traditionen. Främst arbetar Niclas med handverktyg – yxa, kniv och ett fåtal andra verktyg. Han samarbetar ofta med Stina Pehrsdotter och de utbyter idéer och inspirerar varandra. En stor del av Niclas yrkesroll är att hålla kurser eller leda utbildningar och projekt inom träområdet, både i och utanför Sverige.

Bra att veta
Kursavgiften inkluderar fm-fika, lunch och em-fika samt arbetsmaterial. Meddela ev. matallergier i samband med anmälan. Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post. Slöjd- och hantverksdagarna på Korrö 2021 arrangeras i samverkan mellan Hemslöjden Kronoberg och Studieförbundet Vuxenskolan med stöd av SHR.

Logi
Kontakta Korrö restaurang/vandrarhem för ev. logi (uppge att du är deltagare vid Slöjd- och hantverksdagarna på Korrö) och mat utöver det som ingår i kursen - tel 0470-342 49, e-post.
Vill du veta mer om slöjd- och hantverkskurserna kontaktar du:
Magnus Eriksson, Hemslöjdskonsulent i Kronoberg, 070-376 18 01
Britt Nilsson, SV Kronoberg, 070-226 45 67

Vi strävar efter att hålla hög kvalité på våra kurser. Grupperna är små och våra ledare erbjuds kontinuerligt ledarutbildning.

Här kan du läsa mer om hur SV Kronoberg arbetar med ekologisk hållbarhet och hur det genomsyrar vår verksamhet