Hantverk & konst

Lär dig grunderna i att slipa knivar, yxor och andra verktyg - fokus på grundslipning och bryning.

Kursinnehåll
Detta är en kurs där du får lära dig grunderna om slipning av knivar och verktyg - slipteorier varvas med praktik för att skärpa alla tänkbara eggverktyg. Du får lära dig hur man gör grundslipning av svårt skadade eggverktyg och hur man därefter ger dem en egg som i de flesta fall är bättre än när de köps.

Några av kursens huvudrubriker:
- Teoretisk genomgång av grundbegrepp, principer, standarder och metodik.
- Introduktion av slipmaskinen, jiggar, brynen av olika typer samt annat som behövs för att bryna.
- Praktiska övningar i två-grupper med att skärpa medhavda knivar, stämjärn, yxa.

Förkunskaper
Grundkurs, inga förkunskaper krävs.

Material
Maskiner och annan utrustning tillhandahålls av kursledaren och inkluderas i deltagaravgiften. Medtag egna knivar och verktyg att slipa.

Kursledare
Ulf Jansson, Alvesta - på visitkortet står det träsvarvare. Vägen fram till en tunn målad skål med skuren kant är lång och innehåller många utmaningar. Slipning är ett nödvändigt ont! Vassa verktyg är en grundförutsättning för mitt hantverk och jag önskar att jag hade haft denna kunskap och insikt långt tidigare.

Som tekniker har jag under mina 45 år med svarvning som hobby försökt att förstå slipteori och hur man översätter den i slipteknik och tillgång till nödvändig materiel. Som Artist-in Residence i Japan har jag fått göra djupdykningar i slipningens högborg – Japan! Under slipkurserna kommer jag att dela med mig av min kunskap. Instagram: @svarvulf

Utvecklingsmöjligheter
För dig som vill lära dig mer finns flera endagarskurser att delta i under Slöjd- och hantverksdagarna på Korrö.

Bra att veta
Kursavgiften inkluderar fm-fika, lunch och em-fika samt arbetsmaterial. Meddela ev. matallergier i samband med anmälan. Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post. Slöjd- och hantverksdagarna på Korrö 2021 arrangeras i samverkan mellan Hemslöjden Kronoberg och Studieförbundet Vuxenskolan med stöd av SHR.

Logi
Kontakta Korrö restaurang/vandrarhem för ev. logi (uppge att du är deltagare vid Slöjd- och hantverksdagarna på Korrö) och mat utöver det som ingår i kursen - tel 0470-342 49, e-post.

Vill du veta mer om slöjd- och hantverkskurserna kontaktar du:
Magnus Eriksson, Hemslöjdskonsulent i Kronoberg, 070-376 18 01
Britt Nilsson, SV Kronoberg, 070-226 45 67

Vi strävar efter att hålla hög kvalité på våra kurser. Grupperna är små och våra ledare erbjuds kontinuerligt ledarutbildning.

Här kan du läsa mer om hur SV Kronoberg arbetar med ekologisk hållbarhet och hur det genomsyrar vår verksamhet.