Trädgård, hus och hem

Odla som en native americano! Under denna kurs inriktar vi oss på odling av sådana grödor som den amerikanska ursprungsbefolkningen odlade, med andra ord grönsaksväxter som är hemmahörande på de amerikanska kontinenterna. Vi lär oss om matens ursprung och historia och om hur grödorna har spridit sig över världen och kom till Sverige.

Den mat vi tittar närmare på är tomat, chili, paprika, potatis, bönor, zucchini och majs. Efter varje träff bjuds deltagarna in att stanna kvar på en gemensam måltid som lagats på råvaror från Ekobacken under en annan kurs som pågår under förmiddagen.

Kursens innehåll:
29 juni, första träffen
Under den första träffen skördar vi potatis och lär oss om hur man odlar, sköter och skördar potatis ekologiskt. Vi kommer även prata om potatisens fantastiska näringsvärde, hur den förändrade kosten i Europa och kanske till och med gjorde det möjligt att öka vår befolkning?

6 juli, andra träffen
På träff nummer två tittar vi närmare på tomat och chili (paprika) och lär oss mer om hur man sköter om dessa grödor. Vi ska även gå in på tomaten och chilins spridning över världen och hur den idag används som standardingredienser i många kök över hela världen.

13 juli, tredje träffen
Den tredje och sista träffen ägnar vi åt bönor, majs och zucchini. Den magiska kombon, som även kallas tre systrar, odlades tillsammans av ursprungsbefolkningen i centralamerika och är inte bara biologiskt fördelaktig utan även en vacker del av trädgården.

Kursledare:
Johan Aronsson är trädgårdsingenjör med inriktning på odling. Han vill använda sina erfarenheter genom arbete med både småskalig och storskalig ekologisk grönsaksodling för att lära andra den lyckade odlarens hemligheter. Med en kurs i Permakultur i ryggsäcken med en mer holistisk syn på odling och odlingens betydelse i ett hållbart samhälle, både som nödvändiga livsmedel, kulturell förankring men också en återanslutning till jorden och naturen, vill han guida er till en grönare livsstil och jordigare tillvaro.

Bra att veta
Vi skickar en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post. Cirkeln kräver minst fyra deltagare för att starta.

Vi strävar efter att hålla hög kvalité på våra kurser. Grupperna är små och våra ledare erbjuds kontinuerligt ledarutbildningar

Här kan du läsa mer om hur SV Kronoberg arbetar med ekologisk hållbarhet och hur det genomsyrar vår verksamhet