Hantverk & konst

I vår lokaler på anrika Lessebo Handpappersbruk vill vi lyfta fram konst med vitt skilda, spännande och uttrycksformer.

Amalia Åslund-Rolder
"Jag kan knappast tro att det är sant, jag tror att det betyder allt.", sa Amalia när hon 2015 fick ta emot ett stipendium ur Yngve Andréns Minnesfond.

Det blev ett bevis för att hon är en konstnär i egna och andras ögon.

Jag heter Amalia Åslund-Rolder. Jag är porträtt och stilleben konstnär. Jag har en synskada som heter CVI (Cerebral visual impairment) som gör att jag inte känner igen ansikten. Jag brukar använda rösten eller andra kännetecken, skägg, glasögon, hår mm för att känna igen personer.

Jag har svårt att läsa och skriva, så måla har blivit mitt uttryck. När jag målar porträtt utgår jag från ett foto som jag gör en blyertsteckning av.

Jag börjar med att fokusera på ögonen, fånga blicken. Hur upplever jag den? Hur ska ögonen sitta i ansiktet? Utifrån teckningen målar jag sedan med akryl på duk. Det är en sån glädje och frihet att få teckna och måla.

Amalia Åslund-Rolder är född -90 och har deltagit i flera elevutställningar under högstadiet och gymnasietiden. hon har gått på Konstskolan Unikum 2012-15
Separatutställning Galleri CH 2019
Representerad på Liljewalchs Vårsalong 2020 med 4 tavlor.

Bra att veta
Utställningen öppnar den 22/11 -2020 och kl 15 kommer konstnären att berätta som sina verk. Därefter går det att se Amalias utställning fredagar 10:00 - 15:00, lördagar och söndagar 13:00 - 17:00 fram till den 20/12 - 2020