Mat & dryck

Vad är Ayurveda? Ayurveda betyder ”kunskap om livet”. Det är en holistisk, österländsk hälsofilosofi och läkekonst som har sina rötter i Indiens 5000-åriga kultur. Hälsofilosofin består av ett system principer och begrepp, som alla har till syfte att skapa balans, harmoni och en optimal hälsa hos allt levande.

Studiecirkelns första träff är en föreläsning som ger dig god insikt om vad ayurveda är, hur man ser på hälsa/sjukdom, vad de olika kvaliteterna Vata, Pitta och Kapha betyder med mera. Du bjuds på ayurvediskt kryddté och frukt i pausen. Du får även göra en fördjupad egentest som ger dig svar på vilka råvaror och kryddor som är lämpliga för din kropps- och sinneskonstitution (Vata, Pitta eller Kapha), och vad du bör undvika att äta.

Inom ayurveda är maten (näringen) och inte minst matsmältningen mycket betydelsefull för att vi ska må bra och hålla oss friska. Under studiecirkelns träffar nr 2 - 5 ligger fokus på att du ska få laga olika vegetariska maträtter med kryddsättningar och råvaror som är avpassade för att balansera och stärka din matsmältning. Du får även göra din egen kryddblandning utifrån din specifika sammansättning av Vata, Pitta och Kapha.

Kursinnehåll och mål
Enligt ayurveda består människan och naturen av tre olika kvaliteter – Vata, Pitta och Kapha. Genom att bli medveten om vad just du behöver i ditt liv, hur du reagerar, hur du löser problem, hur du tänker och uttrycker dig, kan du balansera och skapa större harmoni och ökad hälsa för dig. Du får olika råd om hur man t ex kan byta ut olika råvaror och kryddor eller förändra delar i sin livsstil som känns bra och genomförbart. Ayurvedan tar alltid hänsyn till individen och till hens kropp och själ. Varje individ behandlas olika beroende på vars och dennes unika kombination av Vata, Pitta och Kapha.

Kursledare
Eva Kristin Winje. Jag har sedan 20 år tillbaka den ayurvediska hälsotraditionen som ledstjärna och inspiration i livet. Att äta ayurvedisk vegetarisk mat utifrån vad min kropp och själ behöver, gör mig friskare, mer balanserad, glad och tillfreds med livet i stort. Med maten som utgångspunkt har det blivit lättare för mig att även förändra andra delar av mitt liv. Jag vill hälsa alla välkomna som är nyfikna på att prova själv.

Bra att veta
Du kommer att få ett kompendium med många recept, ett förenklat självtest samt en råvarulista där du kan se vad du bör äta respektive undvika att äta. Kostnad för mat/råvaror tillkommer och betalas med Swish eller kontant till kursledaren vid varje kursträff.