Hantverk & konst, Övrigt

Bandvävning i grind är en passlig hobby våren 2020. Du kan väva hemma och också ta med dig vävningen ut när vårvädret tillåter. Vi lär oss väva i bandgrind och väver minst ett enkelt randigt band. Du lär dig bandvävning från planering av mönstret till uppsättning i bandgrinden och vävning.

LEDARE Ylva Rancken-Lutz har många års erfarenhet av att leda kurser i hantverk och hon hade en egen ateljé i många år. Hon har studerat hantverk och hemslöjd i Finland och USA. Ylva vävde också folkdräkter på beställning efter att hon gått ut hemslöjdsskola i Finland och i folkdräkten ingick alltid ett band vävt i bandgrind.

Två träffar 3 + 1 timmar – första träffen planerar vi mönstret, sätter upp väven i bandgrinden och börjar väva och på den andra träffen återkopplar vi, visar våra band för varandra och pratar om utmaningar och löser eventuella problem.

Deltagare: upp till 10 personer

Du behöver:

- bandgrind för minst 29 garntrådar
- skyttel/sked/garnsticka som inslagsgarnet viras upp på
- påsklämma
- brett bälte att knyta runt midjan
- 2 bitar av styv papp ca 3 x 12 cm stora, för att hålla ordning på varptrådarna
- rätt runt yllegarn till varpen – 3 färger (behövs högst 100 g garn med allt)
- lite tjockare bomullsgarn till inslaget

Här kan du köpa bandgrind och övrigt du behöver – du behöver bara en enkel grind för denna kurs men du kan köpa en med extra hål för mönstertrådar om du vill.

https://shop.stoorstalka.com/sv/produkter/vavtillbehor/
https://www.craftedbyhand.se/redskap/bandvavning/
https://svenskhemslojd.com/product-category/redskap/