Mat & dryck, Övrigt

Ylva Rancken-Lutz är sociolog med många års erfarenhet av att leda kurser i hantverk. Hon har också studerat hantverk och konst i Finland och USA och senast pralintillverkning i Sverige. Matlagning och bakning är något hon gjort på fritiden sen hon var barn och hennes brinnande intresse för choklad har lett henne på en delvis ny bana i livet under det senaste året. Nu jobbar hon som egen företagare med reko-pralintillverkning, undervisning och som konsult i social hållbarhet.

På workshopen gör vi fyllda praliner tillsammans, lär oss temperera, pratar litet om chokladens historia, choklad som livsmedel och hållbarhet inom chokladtillverkningen.

Hela workshopen hålls online och du jobbar i ditt eget kök.

Du behöver ha en spis eller kokplatta, två kastruller och metallbunke som passar in i en av kastrullerna för att skapa ett vattenbad, en slickepott, visp, hushållspapper, en spritspåse, en spatel eller stadig kniv med en helt rak sida, en livsmedelstermometer (behöver inte vara speciellt för choklad) och en chokladform av hårdplast.

Innan kursstart ska du också se till att du har följande råvaror hemma:

500 g mörk choklad (t.ex. 70%), utan mjölk, går bra att köpa vanliga chokladkakor från livsmedelsaffären, någon sylt du tycker om eller en livsmedelsarom eller extrakt som t.ex. mint eller citron och grädde – vanlig, soja eller havre.

Här hittar du formar och annat för tillverkningen att köpa online i Sverige:
https://www.marron.se/pralinformar.php
https://aso.se/webshop/e/16/formar/pralinformar/