Hantverk & konst

Knyppling är en form av handarbete och används för att tillverka spets. Att knyppla kan liknas vid en avancerad flätning. Trådarna lindas på knyppelpinnar. Sedan korsas och vrids trådarna så att olika mönster bildas på spetsen.

Innehåll
Vi knypplar Vadstenaknyppling och går efter en kursplan som Svenska spetsar i Vadstena tagit fram. Vi använder en knyppeldyna med rulle där mönster och trådar fästes. Traditionellt knypplar man med lingarn i olika grovlekar.

Kursledare
Malin har knypplat i ca 15 år. Hon har kontinuerligt gått olika kurser, både under terminerna och intensivkurser i Vadstena under olika sommarveckor, både fortsättningskurs, fördjupningskurs och kurs i montering av spets. Malin knypplar mest Vadstenaknyppling, men har också på senare tid börjat nosa på andra varianter av knyppling.


Viktig information
Ta med dig egen knyppeldyna, pinnar och tunna knappnålar. Kursboken är ”Knyppling” av Föreningen Svenska Spetsar från Natur och Kultur förlag (ISBN978-91-27-12058-7). Den kan köpas på Svenska spetsars hemsida, eller på intenetbokhandel. Material som mönster och garn kan du köpa av Malin på plats.