Övrigt

My Town är ett nytt kurskoncept inom SV Lundabygden. Distanskurser om olika resmål som leds av svenskar som bor på orten. Detta ger dig en ökad förståelse för resmålet och kan komma bortom turistfällorna direkt. Passa på att få en helt lokal upplevelse på din nästa resa.

Välkomna till Alicante – City och strand i ett!

Jag kommer dela med mig av mitt Alicante, den staden jag älskat från första gången jag satte min fot på järnvägsstationen efter att ha rest från Madrid för att komma ner till Costa Blanca.

Nu 10-talet år senare, har kärleken till Alicante fördjupats. Varje dag upplever jag något nytt: en gatustump med något gulligt hus, en ny bekantskap på morgonfiket, en ödetomt som plötsligt börjar få liv i form av bygge, eller en ny matdoft som sprider sig från granntantens fönster.

Alicante är Spaniens elfte största stad med sina drygt 330 000 invånare. Många kallar Alicante för ”Barcelonas lillasyster” med stadsliv och strand i ett. Men Alicante – eller Lucentum, som staden hette på romartiden – kan inte jämföras med något eller någon annan. Det kommer du upptäcka, du som kommer på besök. Staden har gjort intryck på vår historia och nutid så det räcker och blir över. Greker, romare och morer har gjort anspråk på, och satt prägel på, staden; både byggnader, kultur, mat och människor. Detta kommer jag ta upp i utbildningen. Det är kul att ha historien i bakhuvudet när man ska gå ut på stan och upptäcka den.

Costa Blancas stränder precis norr om Alicante stad måste vara de finaste i Spanien. Playa de San Juan / Campello måste upplevas. Kilometer efter kilometer med bred, vit, sand och utnämnd till en av landets renaste, och som belönats med miljöutmärkelsen Blå Flagg. Jag ska ge er alla tips på hur ni tar er dit, var ni kan äta gott och prisvärt, och var man hyr trampbåt och var tillgänglighetsramperna finns.

Det bästa med Alicante om du frågar mig, är att det är gångavstånd överallt, att det är en liten storstad eller stor småstad, hur man väljer att se det. Inga skyskapor men många vackra torg, gamla stan med dess underbara hus och gränder, den antika stadsdelen Santa Cruz, där tiden liksom stått stilla i många undra år, och inte minst mat- och nöjesutbudet. Plus stans stolthet; saluhallen Mercado central. Alicantes gastronomi gå inte av för hackor, och vi kommer att gå igenom mat-och dryckeshistoria, vinkunskap, tips och tricks vad gäller tavernor, bodegor och barer. Du kommer också uppleva spanska prisläget på mode. Ja, du har råd att shoppa när du är här. Jag har koll på allt från små okända roliga konsthantverksbutiker i gränderna, till märkesbutikerna och varuhusen. Jag har också kolla på dess öppettider; Alicante har fortfarande oftast sisestastängt vissa timmar per dag, åtminstone sommartid.

Det ska bli fantastiskt att få delge allt jag vet och kan om denna underbara plats på jorden!

Om ledaren
Jag har semestrat och haft bostad i Alicante i tio år, och det senaste året har jag bott här på heltid. Jag har en bakgrund från bland annat resebranschen, men jobbar idag med fastighetsförmedling på ett svenskt mäklarföretag. Jag pratar ganska obehindrad spanska, även om jag fastnar ibland och snavar på orden.

Bra att veta
Alla kurser är 6 veckor långa och genomförs på den digitala plattformen Workplace. Kursledaren kommer vara aktiv måndagar 18.30-21.30 för att lägga upp kommande veckans material, ge sina tips och svara på frågor som kommer upp. Du får tillgång till kursplatsen en vecka innan kursstart och fortsätter ha tillgång 6 månader efter kursen är slut för vidare planering och tips tillsammans med andra deltagare