Övrigt

My Town är ett nytt kurskoncept inom SV Lundabygden. Distanskurser om olika resmål som leds av svenskar som bor på orten. Detta ger dig en ökad förståelse för resmålet och kan komma bortom turistfällorna direkt. Passa på att få en helt lokal upplevelse på din nästa resa.

LOS ANGELES
En bra dag lär man sig minst en ny sak. Kanske träffar man någon som ger nya perspektiv på livet, eller läser någonting intressant. I mitt fall brukar det ha med konst att göra. Jag skulle aldrig få för mig att dra ett sträck, men har spenderat vartenda öre från CSN på att läsa humaniora. Mest konstvetenskap och idéhistoria i Stockholm, men också Cultural Studies & Humanites i London. Idag skriver jag om konst för olika tidningar och gör en podcast. The Artword är en serie intervjuer med folk i konstbranschen.
Första gången jag besökte Los Angeles var för tio år sedan. Gick mest runt och observerade att det inte kändes som att vara i Europa, eller New York. Idag delar jag på tiden och livet mellan Los Angels och Stockholm.
Onekligen är konst min specialkompetens, men min nyfikenhet sträcker sig längre. Vandring, växter och att sitta på kafé ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag drömmer om att ha en dvärgpudel, besöka Hong Kong och att bestiga Kebnekaise.

Resmålet
Det finns så många förutfattade meningar om den här staden – det är sol jämt, alla dricker juice, vill synas på filmduken och åker bil överallt. Här finns juice-barer, aspirerande skådespelare och solsken, men staden vid det glittrande Stilla Havet är så mycket mer. Framför finns det många olika saker. Los Angeles är en smältdegel.

Här finns en billig och fungerande kollektivtrafik, som kan ta längre tid att åka med än med Uber, eller konkurrenten Lyft. Egen bil är i princip onödigt. Här finns arkitektoniska pärlor, härliga trädgårdar, stränder, vandringsleder, storslagna museum och mattraditioner från hela världen. Gulliga kaféer, barer, spelningar, koreanska spa och ett auktionshus med enastående utsikt.
I början på 1900-talet hade LA en befolkning på runt 100.000. 20 år senare drygt en halv miljon. Idag strax under 4 miljoner. Nybyggaranda är en del av stadens själ. Hit kommer man med stora drömmar. Många ser på sin stad som en tonåring. Man vet inte hur man ska göra, här finns inga traditioner, så man hittar på. Gör som passar bäst.

Ska man besöka Los Angels tror jag att det viktigaste är att man formulerar vad man själv är intresserad av. Att bara gå omkring och upptäcka, som flanören i Paris är lite svårt. Gatorna är jättelånga och sällan pittoreska. En fasad säger ingenting. Bakom det mest oansenliga yttre finns inte sällan det mest spektakulära. Man måste bara våga öppna dörren.

Bra att veta
Alla kurser är 6 veckor långa och genomförs på den digitala plattformen Workplace. Kursledaren kommer vara aktiv onsdagar 18.00-21.00 för att lägga upp kommande veckans material, ge sina tips och svara på frågor som kommer upp. Du får tillgång till kursplatsen en vecka innan kursstart och fortsätter ha tillgång 6 månader efter kursen är slut för vidare planering och tips tillsammans med andra deltagare.