Övrigt

My Town är ett nytt kurskoncept inom SV Lundabygden. Distanskurser om olika resmål som leds av svenskar som bor på orten. Detta ger dig en ökad förståelse för resmålet och kan komma bortom turistfällorna direkt. Passa på att få en helt lokal upplevelse på din nästa resa.

MALLORCA
Jag heter Lorenzo Garcia och bor i Stockholm sedan 50 år tillbaka. Jag är född i Palma och lämnade Mallorca när jag var 18 år. Jag har besökt min mallorkinska familj varje år, ibland flera gånger. Halva min familj bor på Mallorca och den andra halvan i Sverige.

Fortfarande efter 50 år i Stockholm finns folk i Sverige som kallar mig för ”mallorkinen” och på Mallorca kallar de mig för ”el sueco” eller ”es suec”. För min del är jag i första hand svensk och i andra hand mallorkin. Jag erkänner att jag är en historienörd och kan fördjupa mig i oändligheter när det kommer till Mallorcas historia. När jag gick i skolan på Mallorca var den historia som lärdes kraftigt vinklat och begränsat.

Jag kan underhålla mallorkiner med svenska traditioner typ surströmming, kräftor, midsommar, jul och svampplockning. För svenskar kan jag berätta om Mallorcas mångkulturella traditioner som Sa Rua (karneval), sardinens begravning-festen, xerimies/säckpipor, dimonis/fester, RCD Mallorca och de många världsmästare i olika sport som kommer från Mallorca. Utan att glömma sniglar, mllorkinska charkuterier, svampplockning och fiske.

För de riktiga våghalsiga kan jag berätta om tapas for dummies, mallorkinska rätter och var ni kan sitta och betrakta handel på torg och i Palmas olika saluhallar. I fall ni är intresserade av att prata om bostäder, vård och arbete på Mallorca kan jag vägleda er.

Restauranger som är bra och mindre bra är en säsongsföreteelse. Fina restauranger byter ägare och de blir inte längre goda. Andra försvinner. Så den delen är en färsk vara. Men varierad!

Jag medverkar i olika svenska kretsar på Mallorca. Börjat skriva på olika svenska Mallorca publikationer som Ön, Mallorca Nyheter och gruppen Svenskar på Mallorca. Det finns många svenskar och halvsvenskar som bor på Mallorca och det finns ett fint nätverk där vid behov. Det är från dessa grupper som jag hämtar recensioner om restauranger och hotell.

Jag är också intresserad av samhällsfrågor på Mallorca. Jag är stolt svensk och stolt mallorkin. Inget problem eller konkurrens med mina hjärtfrågor. När Spanien spelar mot Sverige håller jag på…. Sverige så klart.

Jag talar också mallorkinska/katalanska som är en förutsättning för att läsa och förstå Mallorcas historia och p-böter.

Bra att veta
Alla kurser är 6 veckor långa och genomförs på den digitala plattformen Workplace. Kursledaren kommer vara aktiv måndagar 17.00-20.00 för att lägga upp kommande veckans material, ge sina tips och svara på frågor som kommer upp. Du får tillgång till kursplatsen en vecka innan kursstart och fortsätter ha tillgång 6 månader efter kursen är slut för vidare planering och tips tillsammans med andra deltagare.