Övrigt

My Town är ett nytt kurskoncept inom SV Lundabygden. Distanskurser om olika resmål som leds av svenskar som bor på orten. Detta ger dig en ökad förståelse för resmålet och kan komma bortom turistfällorna direkt. Passa på att få en helt lokal upplevelse på din nästa resa.

ROM – STADEN PÅ DE SJU KULLARNA
Italiens fantastiska huvudstad Rom är med sin inspirerande konst och sitt pulserande gatuliv en av världens mest romantiska och karismatiska städer. Staden är byggd på de berömda sju kullarna: Aventinen, Caelius, Capitolium ,Esqulinien, Palatinen, Quirinalen och Viminalen. Floden Tibern genomkorsar staden. Staden är belägen som lägst 13 meter över havet vid Piazza del Popolo och som högst 121 meter över havet på Monte Mario.

Historia
Roms stadsbild är ett resultat av 3000 år av samhällelig och arkitektonisk utveckling. Forntida ikoner som Colosseum, Forum Romanum och Pantheon påminner oss om stadens guldålder som ”caput mundi” (världens huvudstad) medan de monumentala basilikorna och kyrkorna berättar om Roms historia som säte för den katolska kyrkan. Sankt Peterskyrkan tornar över horisonten och Vatikanen som ett monument över Roms renässanspåvar och den helt igenom fantastiska arkitektur som var rådande då.

I andra delar av staden finner man utsmyckade piazzor med fontäner från barocken som förgyller stadens vindlande gator och gränder. Detta är en stad som bjuder på en alltigenom fängslande saga av historia, konst och kultur.

En konstnärlig skatt
Få städer i världen kan konkurrera med Roms unika konstnärliga arv. Genom hela stadens historia har det absoluta toppskiktet av ambitiösa konstnärer dragits till Rom och medverkat till och påverkat västerländsk konst och dess omvälvande förändringar genom historiens alla skeenden; fantastiska konstnärer som verkat i Rom och ständigt låtit sig inspireras att utmana den egna kreativa prestationen. Resultatet som vi ser är en stad fylld med ovärderliga skatter. Forntida statyer pryder de berömda muséerna; bysantinska mosaiker och renässansfresker bländar oss i alla stadens konstrika kyrkor; fasader från barocken omramar de vackra medeltida piazzorna.

Man behöver bara gå ut och promenera i Roms centrala stadsdelar får att genast mötas av en uppsjö av mästerverk av titanerna för europeisk konst - skulpturer av Michelangelo, målningar av Caravaggio, fresker av Raphael och fontäner av Bernini och Borromini. Hela staden är som ett enda stort levande museum i världsklass.

Den romerska livsstilen
En resa till Rom handlar lika mycket om att uppleva den romerska livsstilen ”la dolce vita”, som att upptäcka konsten och kulturen; att strosa runt på de pittoreska gatorna och gränderna för att sen slå sig ner på någon av de vackra piazzorna, ta en espresso och bara titta på folklivet. Tempot stiger på kvällen när det är dags att ge sig ut på stadens barer för att starta med en aperitivo innan maten (dryck med snacks) och sedan vidare till någon av stadens alla restauranger och trattorior som formligen sjuder av aktivitet - allt detta är centralt för hela den romerska upplevelsen. Senare på kvällen finner man festglada människor som minglar på cocktailbarer och fortsätter vidare till stadens nattklubbar. Rom är en stad som är full av liv 24 timmar om dygnet.

Äta ute
Att äta ute är en av Roms stora nöjen och kombinationen av romantiska utomhusmiljöer och fantastisk mat kommer garanterat ge er flera minnesvärda måltider.

Det finns både gott om fine dining-restauranger med femstjärniga viner - men för en riktigt klassisk romersk måltid kan du enkelt slå dig ner på en livlig pizzeria eller en gemytlig kvarterstrattoria. Det är hit lokalbefolkningen går för att njuta av de tunna, krispiga pizzorna, de enkla men subtila pastarätterna och de lokala vinerna från de närliggande Castelli Romani-kullarna. Och som avslutning på en god middag finns det knappast något som slår den italienska glassen tillsammans med en kopp espresso eller cappuccino.

Bra att veta
Alla kurser är 6 veckor långa och genomförs på den digitala plattformen Workplace. Kursledaren kommer vara aktiv onsdagar 18.00-21.00 för att lägga upp kommande veckans material, ge sina tips och svara på frågor som kommer upp. Du får tillgång till kursplatsen en vecka innan kursstart och fortsätter ha tillgång 6 månader efter kursen är slut för vidare planering och tips tillsammans med andra deltagare.