Djur, natur & miljö

Är du nyfiken på biodling? Välkommen till biodlarens höst!


 


INNEHÅLL

Biodlarens höst består av 5 träffar i Studieförbundet Vuxenskolans undervisningslokaler på Gastelyckan i Lund. Vi träffas varannan onsdag (ojämna veckor) kl 18.00-20.30 med en paus i mitten.


Utöver den grundläggande teorin så innehåller kursen ett viktigt praktiskt inslag: Vi lär oss att bygga bilådor av brädor som vi sågar till och skruvar ihop. På bilden ovan ser du hur tre lådor har staplats på varandra för att bilda en bikupa. I detta moment arbetar vi parvis.


Vi använder vi boken Bin till nytta och nöje som grund och går igenom ett kapitel per träff. Boken skaffar du själv före kursstart, se tips nedan. Cirkelledaren kompletterar också med egna bilder, länktips och kanske ett och annat videoklipp.


Upplägget för träffarna är följande:


Träff 1 - Introduktion och genomgång av bikupans invånare: drottningen, drönarna, arbetsbina.

Träff 2 - Höst, vinter och vår i bigården. Vi börjar bygga bilådor.


Träff 3 - Sommartider: Försommar, högsommar och sensommar. Vi fortsätter på bilådorna.


Träff 4 - Honung! samt Att bygga en biram. Vi fortsätter på bilådorna.


Träff 5 - Bina som pollinatörer. Var ställer man en bikupa? Honungsprovning. Vi fortsätter på bilådorna.


 


KURSLITTERATUR OCH MATERIALKOSTNAD

Kursen utgår från den populära boken Bin till nytta och nöje av Carl Otto Mattson. Du skaffar den själv, helst före kursstart. Du hittar den lätt hos stora internetbokhandlar för ca 390 kr och även i bokhandeln. Den senaste upplagen är den sjätte i ordningen, men det går även bra att använda en tidigare upplaga om du föredrar att låna boken på bibliotek eller av en biodlande vän.


Materialkostnad för de lådor vi bygger ingår i kurspriset. Inga ytterligare avgifter tillkommer.


 


FÖRKUNSKAP

Biodlarens höst är en nybörjarkurs som inte kräver några förkunskaper alls.


 


KURSLEDARE

Kursledaren Birger Emanuelsson har 40 års erfarenhet av biodling. Han har bland annat arbetat på Naturskolan i Malmö och har sina egna bin på odlingsområdet på Brunnshög i Lund.