Mat & dryck

En rolig höstlovsaktivitet för stora och små! Den här kursen äger rum hemma i ditt eget kök, där Ylva lär oss att laga proffsiga praliner med olika spännande smaker. Vilken blir din favorit?


INNEHÅLL


På kursen lär vi oss att temperera chokladen och göra fyllda praliner. Pralinerna kan göras helt veganska samt gluten- och laktosfria och du smaksätter enligt egen önskan. Vi jobbar med ett fåtal lyxiga råvaror (mörk choklad och valfri grädde) och efter kursen klarar du enkelt av att fortsätta experimentera med fler härliga smaker hemma.


Du kan se lärarens introduktionsfilm på Youtube här.


DISTANSKURS


Hela workshopen hålls online och du jobbar i ditt eget kök med en dator/telefon/surfplatta för kontakt med gruppen och läraren. Vid anmälan får du en länk till kursens digitala mötesrum på Zoom och du behöver inte ladda ner något program. På kursdagen träffas gruppen på Zoom, där Ylva inleder. Tillsammans går vi igenom varje moment och jobbar på självständigt däremellan. Ylva finns också till förfogande för privat konsultation efter kursen vid behov.


FÖRKUNSKAPER


Kursen kräver inga förkunskaper.


MATERIALKOSTNAD


Kursen kräver några enkla köksredskap och ett fåtal råvaror. Priset varierar beroende på var du väljer att handla och vad du redan har hemma. Råvaror kan du köpa antingen i valfri livsmedelsbutik eller via internet. När du anmält dig till kursen får du en länk till en chokladbutik där du kan köpa ett färdigt kurspaket.


Räkna med ungefär följande:


• Pralinform: 200 kr


• Kökstermometer: 200 kr


• Råvaror: 100-300 kr


KÖKSUTRUSTNING


En investering du behöver göra är att köpa en chokladform av hårdplast, som du sedan kan använda i din framtida pralintillverkning. Du behöver också: en kökstermometer, en spis eller kokplatta, två kastruller, en metallbunke som passar in i en av kastrullerna för att skapa ett vattenbad, ytterligare en skål till ganache, en slickepott, en visp, hushållspapper, en spritspåse samt en spatel eller stadig kniv med en helt rak sida.


RÅVAROR


Inför kursstart ska du se till att du har följande råvaror hemma:


• 700 g mörk choklad (minst 70%)


• Grädde (vanlig, soja eller havre) ca 1 dl


• Valbart: En livsmedelsarom eller extrakt som t.ex. mint eller citron, pulverkaffe, eller helt enkelt din favoritkrydda från kryddskåpet.


KURSLEDARE


Ylva Rancken-Lutz är sociolog med många års erfarenhet av att leda kurser i hantverk. Hon har också studerat hantverk och konst i Finland och USA och senast pralintillverkning i Sverige. Matlagning och bakning är något hon gjort på fritiden sen hon var barn och hennes brinnande intresse för choklad har lett henne på en delvis ny bana i livet under det senaste året. Nu jobbar hon med reko-pralintillverkning, undervisning och som konsult i social hållbarhet.


Du kan se hennes filmintro till kursen här