Historia & Konsthistoria

Släktens historia väcker ofta nyfikenhet. Ett gammalt fotografi eller ett brev eller kanske tingen vi ärvde väcker lusten att forska i släkten. Släktforskning kan bli en spännande resa tillbaka i tiden. Kanske hittar du också nya levande släktingar.

INNEHÅLL
Vi lär dig grunderna och tekniken och visar hur man hittar i arkiven. Hur går det egentligen till att ta reda på din släkts historia?

Vid varje tillfälle går vi genom olika moment utifrån deltagarnas egna släktingar, särskilt deras anor. Främst använder vi oss av Arkiv Digitals söksida på Internet. Som frivillig litteratur rekommenderas även deltagarna att införskaffa Släktforskning på riktigt av Håkan Skogsjö.

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper i släktforskning krävs, däremot behöver du ha grundläggande datorvana.

UTRUSTNING
Ta med din egen laptop till varje träff för att kunna arbeta på plats. Det går bra med både MAC och PC.

MATERIALKOSTNAD
Ingen ytterligare kostnad tillkommer. Ett allt-i-ett-abonnemang på Arkiv digital ingår i kursavgiften och gäller 13 veckor från kursstart. Boken Släktforskning på riktigt av Håkan Skogsjö är inte obligatorisk, men rekommenderas varmt för alla släktforskare.

PÅBYGGNADSKURSER
Efter denna kurs kan du fortsätta med Släktforskning steg 2 eller Emigrantforskning.

KURSLEDAREN
Kursledare är Dag Oredsson, universitetslärare, hembygdsforskare och mångårig studiecirkelledare i olika typer av släktforskningskurser på nybörjar- och påbyggnadsnivå.