Historia & Konsthistoria

Kursen vänder sig till dig som reda gått en nybörjarkurs eller på annat sätt inhämtat grunderna i släktforskning och nu vill komma vidare bortom de vanliga kyrkoböckerna.

Att hitta grundläggande uppgifter om våra anmödrar och anfäder i kyrkböckerna är för det mesta inte så svårt. Men ibland räcker inte kyrkböckerna till, då de kanske förstörts eller av andra skäl. Inte heller ger dessa arkiv så mycket mer information om våra anor än deras namn och datum för födsel, vigsel och dödsfall. I denna kursen söker vi efter ytterligare uppgifter som kan sätta in våra släktingar i en mer levande berättelse.

Utan att helt släppa släktforskning med hjälp av kyrkoarkiven, så vidgar vi på perspektiven och ser på hur andra källor kan hjälpa oss att komma vidare i vårt sökande efter våra anor. Med hjälp av bouppteckningar, mönstringsrullor (soldatforskning) och domböcker tillför vi en information bortom kyrkoarkivens mer begränsade material. Mycket av detta fungerar också, tillsammans med skattelängder (särskilt mantalslängder) som ersättningskällor när kyrkböcker saknas, antingen för att de förstörts eller att vi kommit så långt tillbaka i tiden så att dessa saknas eller är bristfälliga. Vi lägger också stort fokus på konsten att läsa gammal handskrift. I denna kursen kommer bilden av era anor få fler dimensioner, inte bara vara gestalter med namn och datum.

Du använder ditt eget Arkiv Digital-abonnemang eller köper genom oss ett abonnemang för 13 veckor för 395 kr.
Egen laptop medtages. Grundläggande datorvana nödvändig.
Det går bra med både MAC och PC.

BRA ATT VETA
Litteratur ingår inte i priset men kan köpas av oss.

KURSLEDAREN
Kursledare är Dag Oredsson, universitetslärare, hembygdsforskare och mångårig studiecirkelledare i olika typer av släktforskningskurser på nybörjar- och påbyggnadsnivå.