Hantverk & konst, Övrigt

Välkommen till en färgsprakande kurs. Vi träffas och färgar ullgarn utifrån den urgamla tradition och kunskap som finns om vilka växter som ger ljushärdiga och klara färger.

Tider
Teori: Torsdagen 14 maj, 16.30-20.00, Glimmervägen 6, Lund
Praktik: Lördagen 16 maj 09.00-14.00, stranden i Bjärred

Växande färg
Hokus pokus filijokus. Att stoppa ner vinröda rödlöksskal och vitt garn i en gryta, blanda om och värma fram en brunaktig sörja och en timme senare lyfta upp ett limefärgat garn är nästan som magi. I över 40 år har det varit tradition att Bjärredsskolornas femteklassare får färga garn på stranden. Nu erbjuder slöjdlärarna även vuxna att ta del av denna kunskap. Definitivt en dag som du aldrig glömmer.

I stora grytor över öppen eld vid strandkanten kommer vi att färga med olika växter. Vi kommer att göra allt från grunden, från tillblandning av de olika färgbaden till själva färgningen och efterbehandling. Vi kommer att färga med Krapprot, Koschenill, och växande grönska utifrån vad som vaknat till liv i naturen. Vissa av de färgade garnerna färgas dessutom ytterligare med Indigo. Du kommer att få ta del av ett helt koncept från planering till färdig produkt som finns noga beskrivet i Slöjdlexikon.nu. Under kursen kommer du att få inlogg och användarnamn, i Slöjdlexikon finns alla växtfärgningsrecept som pdf för utskrift.

Kursledare
Jan Ledje, tjänstgör som trä och metallslöjdslärare på Löddesnässkolan och Alfredshällsskolan i Bjärred.
Jenny Böttern, tjänstgör som textillärare och är kollega med Jan. Tillsammans för de en 40 årig tradition av växtfärgning med eleverna vidare.
Inger Möller Degerfält, Läromedelsproducent på Slöjd.nu. Inger tjänstgjorde på Alfredshällskolan i Bjärred mellan åren 2004 - 2013. Där var hon med om att ta emot och föra traditionen vidare, dels som handlingsburen kunskap till Jan och Jenny men även digitalt i Slöjdlexikon.nu.

Att tänka på
Vi är ute oavsett väder så oömma kläder efter det.
Materialkostnad tillkommer, max 100 kr per deltagare.
Medtag egen matsäck. Vi äter efterhand som det passar in i färgningen.

Tag chansen att få en färgsprakande helhetsupplevelse på stranden i Bjärred.