Hälsa & välbefinnande, Övrigt

Vill du få ett andrum i vardagen? Få strategier att hantera stress och press? Funderar du på att prova yoga? Då är detta en dag för dig! Under dagen provar vi tre olika yogaformer (Hathayoga, Yinyoga och Flödesyoga) och du får ökad kunskap kring hur yoga kan stärka vår hälsa. Praktiska pass varvas med teori kring yoga och hälsa.

Hathayoga kommer från Indien och själva ordet yoga betyder förening. Förening av kropp, själ och sinne. I Hathayoga tränar vi styrka, smidighet och balans. Syftet är att balansera energiflödena i kroppen som resulterar i ett mentalt lugn, vitalitet och inre balans.

Yinyoga utgår från den kinesiska medicinen och syftet är att balansera energierna yin och yang. Yang energin är aktivitet, rörelse, tankar, stress med mera medan Yin energin står för vila, återuppbyggnad, återhämtning med mera. I Yinyoga håller vi positionerna en längre tid och tränar på så sätt vår förmåga att stilla tankarna. Dessutom tränas bindväven i kroppen så den blir mer elastisk.

Flödesyogan binder ihop olika yogapositioner tillsammans med andetaget. Genom att låta andningen styra hålls positionerna olika lång tid. När andetaget blir långt stimulerar vi vårt parasympatiska nervsystem som är det nervsystem som står för lugn och ro i kroppen. När vi släpper kontrollen på andningen övar vi på att släppa kontrollen i livet och följa med i ett flöde.

Ledare
Stina Zegarra Willquist är hälsopedagog, yogalärare och författare. Hon driver företaget Alegría Hälsa och Utbildning vars syfte är att stärka människor genom böcker, föreläsningar, kurser och träningspass.

Bra att veta
Medtag yogamatta, filt och eventuellt en kudde att sitta på. Kursen pågår mellan 9.00-16.00, 45 minuters lunchpaus är inräknad. Medtag lunch! Uppvärmningsmöjligheter finns.