Föreläsningar och workshops

Otroligt men sant

Nutida och historiska personer och färgstarka figurer porträtteras: starka och kloka kvinnor, halvgalna gubbar. Märkliga och ibland otroliga människoöden från Sverige och andra länder. En föreläsning om osannolika med sanna berättelser och långa och dramatiska resor av upptäcksresande och polarforskare som aldrig gav upp, från 1600-talet och framåt.

Smaka på Saluhallen

Följ med på en guidad tur som bjuder på smakprover från Saluhallens handlare och restauranger, från fisk till choklad. Dessutom är turen kryddad med underhållande historier kring maten, traditionerna och byggnaden.

Musikhistoria

Torbjörn har en lång karriär som musiker och folkbildare bakom sig. Nu kan ni boka hans föreställningar om musikhistorien som blandar berättande och gitarr för att skapa en både stämningsfull och lärorik stund.

Stress

Vi ska snudda vid olika metoder att hitta hjälpmedel att använda i vardagen mot stressen. Meditation, Yoga och Qi Gong är olika självhjälpmedel för att minska stressen.

Jorden runt på visans vingar

Thomas och Karin Wiehe sjunger sånger från olika delar av världen, både från egna resor och från andra länders vis-skatt. Lite kåserande och med en eller annan allsång – allt efter diskussion med arrangören.

Mindfulness

Denna föreläsning visar på fördelarna med att träna mindfulness i mogen ålder. Den förklarar hur träningen kan hjälpa dig att må bättre trots sviktande krafter, smärta och egen och andras sjukdom. Du får även tips på hur du via mindfulness kan öka din förmåga till att uppskatta och njuta av livet.

Högläsning med Ulla Rööser

Högläsning varvat med musik. Ulla Rösser, sjuksköterska och författare till fem böcker, berättar om sitt skrivande.

Släktforskning

Översiktlig presentation om släktforskning via Internet, hur gör man i dagens digitala värld?

Emigrantforskning

Hitta dina emigrerade släktingar och  knyt kontakt med ättlingarna till dem!

Kroppsspråk

En workshop med glimten i ögat. Hur kommunicerar vi egentligen med varandra? Enligt forskning består med än 70 procent av vår kommunikation av kroppspråk. En workshop som ger både självinsikt, självbild och en massa skratt.

Traditionell Kinesisk Medicin och akupunktur

En kort sammanfattning om TCM (Traditional Chinese Medicine).

Psykisk ohälsa: En folksjukdom med fördomar

En föreläsning som fokuserar på fördomar och attityder från allmänhenten. Psykisk ohälsa är mycket vanligare än många tror och ofta närmare än man kan tänka sig.

SPRÅKTRÄNING

Karlstadsmodellen

Modellen lämpar sig till exempel för dig med språkstörning eller utvecklings-/perceptionsstörning, men är inte avgränsad till ålder eller diagnos. I Karlstsdsmodellen ingår kurskonceptet ”Steget före”.

TAKK

Jeanette Persson, handledare i språk och kommunikation erbjuder föreläsningar kring TAKK - alternativ och kompletterande kommunikation. Bildstöd, tecken och skrift räknas som TAKK och kan vara ett komplement till din kommunikation.

TEATER

Logen

Fyra artister förbereder sig inför kvällens sista show. De reflekterar över kvinnors kärlek, vänskap, besvikelser och styrkor. Föreställningen innehåller dialoger, sång och inslag av välkända sånger. Regi: Charlotte Engel