Tillbaka

Full galopp på travskolan

Att kunna träna sin häst själv står högt på önskelistan hos många hästägare. För den som kanta sig till Jägersro travbana i Malmö finns hjälp att få. Över 200 deltagare går i travskolans och Studieförbundet Vuxenskolans (SV) travcirklar. Du kan bli både tränare och stjärnkusk.

Tolv plusgrader enligt termometern men en iskall vind sveper över hästar och kuskar som tränar voltstarter på Jägersro trav- och galoppbana i Malmö.

Det är travskolans elever som tränar för att få körlicens. All utbildning har skett i studiecirklar.

Jägersro travskola samarbetar sedan tio år tillbaka med Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i Malmö. Den största andelen elever/deltagare är barn och ungdomar men cirka 40 procent är vuxna. Många av dem hade ingen hästvana alls när de anmälde sig till nybörjarcirkeln. Efter några terminer kan de stegvis få tränarlicens. Eller, om de kompletterar med mer träning i ett proffsstall, kan de bli travkuskar och delta i de stora loppen.

Anna Rogell är heltidsanställd på travskolan tillsammans med Katarina Hall. De sköter verksamheten med hjälp av ett 20-tal ledare som är timanställda. Ledarna rekryteras från de egna leden och de har gått studiecirklarna, är vana att vara i stallet och umgås med hästarna.

- Målet för många av deltagarna är att få tränarlicens och skaffa en häst som de kan träna själva. Det blir allt färre som vuxit upp på en stallbacke och lärt sig tränar- eller kuskyrket från grunden via praktik från barnsben, säger Anna Rogell.

Anna började arbeta på Jägersro travskola för tio år sedan. Då var det nästan bara verksamhet för barn- och ungdomar. Anna fick via sin mamma kontakt med SV i Värmland, där det redan fanns ett samarbete mellan en SV och en travskola. SV Malmö hakade på och har sedan dess samarbetat med travskolan på Jägersro.

Utvecklingen de senaste åren har gått spikrakt uppåt. Särskilt efter TV-programmet ”Stjärnkusken” där klockrena nybörjare skulle lära sig bli travkuskar. Det var en skara kändisar som ställde upp. Några av dem blev så engagerade att de fortsatte med träningen för att ta körlicens. Höjdhopparen Patrik Sjöberg var en av dem.

- Efter att ”Stjärnkusken” visats på TV fick vi 45 nya anmälningar till travskolan på bara en vecka, säger Anna.

Idag är det drygt 200 deltagare i 49 olika cirklar. Några föredrar att lära sig rida monté, där man ska sitta på hästen men gångarten är fortfarande trav

I travskolans stallar vid Jägersro finns både ponnyer och stora hästar. De stora hästarna kom in i bilden när vuxna i allt större utsträckning började i travskolan.

Anna berättar vad som ingår i en nybörjarcirkel, steg 1: Det är hästkunskap och skötsel av hästen, utrustning och allt som hör till det. Målet är att själv köra med häst och vagn. Där träffas deltagarna vid 15 tillfällen.

- Det är ganska mycket teori i början, säger Anna.

Steg två är träningsintervaller och tidtagning och steg 3 tävling.