Kulturresans föreläsare

Boka hos oss - upplev hos er! Verksamheten Kulturresan grundar sig i allas rätt till att ta del av kultur och vänder sig till föreningar, ideella organisationer, mötesplatser och boende inom vård-och omsorg. Samtliga föreläsningar är ca 60 minuter långa, men kan skräddarsys efter önskemål.

Skicka er förfrågan till: maja.c@sv.se 

 

Ulf Söderqvist - Nyhet!

Snapsvisemästaren kåserier
Ulf Söderqvist har med sina nyskrivna snapsvisor deltagit i ett flertal snapsvisefinaler och 2012 vann han SM. Samma år tog han ett brons i Snapsvisans Världsmästerskap i Helsingfors där han även blev vald till ”publikens favorit”. Ulf betonar vikten av att handskas seriöst med de ädla dryckerna. Han är snapsvisans budbärare – hellre sjunga än supa, säger han.

I den här föreläsningen får ni bekanta er med historien bakom den svenska traditionen. Varifrån kommer uttrycket skål och ordet snaps? Varför sjöng svenska ishockeylandslaget 1957 ”Helan går”, i stället för nationalsången, inför 55 000 åskådare i Sovjet när de överraskande blivit världsmästare?

Mycket annat roligt också och en del sång förstås!

 

Eric Lidfeldt - Nyhet!

Kulturhistoriska föredrag

1. Svensk silhuettkonst
Från avbildningar innan kameran fanns, från överklassnöje till folkkonst, levebröd – om den numera nästan utdöda konsten att med sax, eller kniv, framställa porträtt, naturbilder, bilder ur vardagslivet, oftast i svart papper. En del kanske har silhuettklipp på väggen, fått sitt porträtt klippt vid en utlandsresa eller minns silhuettklipp från äldre släktingars hem. Många känner till silhuettkonstnären Johan Leksell, men det har funnits många fler. Vilka var de? Föreläsaren är författare till boken ”Svart på vitt – om svensk silhuettkonst".

2. Upsala-Ekeby
Företaget utvecklades från ett tegelbruk till en koncern för det dukade bordet, med produktion, i egen regi och genom olika dotterföretag, av mängder av prydnads- och bruksföremål i porslin och keramik – men även kakelplattor, plast och rostfritt. Efter drygt etthundra år försvann företaget och varumärket men många samlar på vackra föremål, framför allt det som producerades vid det gamla tegelbruket i Uppsala.

3. Nilsjohan
Man brukar säga att IKEA möblerade folkhemmet. Lika sant är att Nilsjohan fyllde skåp och lådor i folkhemmens kök. Men vem var Nilsjohan? Fanns han? Om han fanns, finns han kvar? En osannolik företagshistoria ges en utförlig beskrivning i ord och bild.

 

Ronnie Holmberg - Nyhet!

Konstnären, musikern och livsnjutaren erbjuder tillsammans med sin gitarr tre allvarsamma men skojfriska föreläsningar från gångna tider.

1. Nordisk mytologi, folktro och folkmusik
En musikalisk, nervpirrande och gladlynt föreställning.

2. Mytologins galna historier och bravader – utan dessa tokigheter fanns inte mytologin

 

Majvi Holm - Nyhet!

Alla kan skriva! 
En inspirationsföreläsning för dig som går i tankar om att skriva. En spännande resa av släktforskning, deltagande i Vuxenskolans skrivarcirklar och hjälpen hon fått av föreningen Liv i Sverige som till slut resulterade i hennes debutbok ”Skiner solen alltid hos mormor?” Hon är även Skåneombud för föreningen Liv i Sverige.

 

Roland Öhrstrand- Nyhet!

Född och uppvuxen i Limhamn, har stort intresse för lokalhistoria vilket
bl a gjort att han har skrivit många artiklar i lokala skrifter. Sedan 15 år tillbaka erbjuder rundvandringar i gamla Limhamn och på Limhamns kyrkogård.

1. Limhamn i mitt hjärta
Berättar och visar bilder från Limhamn. Lite färjor, spårvagnar, fiske, cement, hamnfesten alltihop blandat med egna historier!

2. William Arne – motorcirkusens mästare 
I mer än 40 år turnerade William Arne på marknader och nöjesfält med sin motorcirkus. Folk beundrade hans förmåga att köra motorcykel och bil på 6 meter höga väggar i en velodrom. Lyssna på historien om hans liv.

3. Limhamn-Dragör, tur & retur
Hur, när och varför färjelinjen mellan Limhamn och Dragör blev verklighet. Många minnen väcks garanterat  till liv bland åhörarna.

4. ”Ska vi gå po bian?” 
Berättelse om några av Malmös biografer under 100 år. Föredrag om hur filmen kom till Malmö och om biograferna som uppstod längs ”biostråket” från Stortorget till Triangeln. Många gamla bilder från försvunna biografer.

 

Staffan Tapper

Fotbollsfamilj
Staffan Tapper spelade 407 matcher i Malmö FF:s tröja och har därefter varit verksam som bland annat ungdomsansvarig och lagledare. I sin föreläsning Fotbollsfamilj  berättar Staffan om sin egen familj som under fyra generationer ägnat sig åt allsvensk fotboll i Malmö. 

 

Jeanette Rosengren

Författare från Malmö som föreläser om roliga berättelser ur Malmös spännande historia. Hon framför det på ett lättsamt och informativt sätt tillsammans med bildvisning (fler ämnen finns vid förfrågan). 

1. Öden från Fängelset i 1800-talets Malmö
Berättelser om skiftande människoöden ur fängelsearkiven artonhundratalets Malmö. Det finns del 1 och del 2 av denna föreläsning som delvis bygger på Jeanettes kandidatuppsats i historia. 

2. Den ökända hästen från Troja
Berättelsen om en fyraminuterskuplett som skapade dramatik ända upp på regeringsnivå och om motståndsmannen Karl Gerhard. 

3. Gustav Adolfs Torg i Malmö
Vad har hänt på eller vid stadens pampiga torg? 210 år av byggnader, miljöer och människor. 

 

Toni Rhodin

Skådespelare från Cirkus Brazil Jack, Malmöstadsteater och Fredriksdalsteatern och berättar historien bakom cirkusen Brazil Jack.

1. Samlom Samlom Salabamlom
Toni berättar livfullt och till underbara foton om sin farfar tillika cirkuskung Brazil Jack och den sällsamma släkt som sysslat med underhållning i snart 200 år. 

2. Kåserier kring ikoniska foton
Toni berättar anekdoter ur familjens sagolika historieflora av underhållning som sträcker sig 200 år tillbaka. 

 

Kent Bernby

Föreläsningar och/eller musik.

1. Min tid med Snoddas
Kent turnerade de sista sju åren med Snoddas och tog mycket eget film material. Han berättar, spelar Snoddas sånger och visar urklipp ur filmmaterialet där Snoddas jonglerar med bandyboll, dansar med damerna på ålderdomshemmet. 

2. I fjällen och fjordarnas rike
En underbar resa från södra Norge via fjällen och fjordarna, till kända och okända platser, via Telemarken, Geiranger, Gudbrandsdalen och Trollstigen.