Samhälle

Få människor känner till den lilla staden Oswiecim i sydvästra Polen staden vid dess polska namn. Stadens namn på tyska är Auschwitz, så förknippat med Förintelsen och symbolen för nazismens ondska att världen knappast vet om att det faktiskt också var en stad.
Barbro Posners mamma Lea Posner föddes i Oswiecim 1924 och levde där med hela sin pappas stora familj de första åtta åren av sitt liv. Leas minnen från den tiden är varma och ljusa. Och staden där judar har bott sedan mitten av 1500-talet hade ett mycket rikt och varierat judiskt liv. Av de 12 000 invånarna åren före kriget var 7 000 judar.
Barbro Posner vill inte att Oswiecim enbart ska förknippas med koncentrationslägret och berättar stadens judiska historia tillsammans med minnen från mammas barndom.

Barbro Posner föddes 1951 och är uppvuxen i Malmö. Båda hennes föräldrar överlevde Förintelsen och olika koncentrationsläger. Barbro Posner är skribent och engagerad i kampen mot antisemitism.
Föreläsningen hålls i anslutning till Förintelsens dag , som äger rum den 27 januari. Efter föreläsningen kommer det finnas tillfälle för frågor och funderingar.