Hantverk & konst

Knyppling är en form av handarbete och används bland annat för att tillverka spets. Att knyppla kan liknas vid en avancerad flätning. Trådarna är lindade på särskilda spolar, knyppelpinnar. För upprullning av tråden på knyppelpinnarna finns särskilda spolmaskiner.

INNEHÅLL
Vi använder en knyppeldyna med rulle där mönster och garn fästes. Vi börjar med vadstenaknyppling och arbetar enligt en kursplan. Traditionellt knypplar men med lingarn i olika grovlekar.

KURSLEDARE
Siv gick sin första knyppelkurs när hon var 21 år gammal, och har senare i livet gått många kurser i Vadstena, där hon även varit kursledare vid ett par tillfällen. Hon har bland annat gått kurser i sömnad och har en 1-årig yrkeskurs i vävning. Siv har arbetat på Hemslöjden i Malmö i åtta år. Numera ägnar Siv sig mest åt knyppling och broderi vilket hon brinner för.

FÖRKUNSKAP
Denna kurs passar både för dig som är nybörjare och för dig som har knypplat Vadstena tidigare och som vi lära sig mer om bland annat skånsk knyppling, bilder och bandspetsar.

VIKTIG INFORMATION
Tag med dig din egen knyppeldyna, pinnar och tunna knappnålar. Övrigt material som mönster, garn och nålar kan du köpa av Siv på plats.