Hantverk & konst

På den här helgkursen blir deltagarna introducerad till den speciella broderitekniken ”punch needle”. "Needle Punching" är ett enkelt, unikt och vackert hantverk som kan utövas på de flesta textilier. Tekniken går ut på att trycka en specialnål genom ett textilt material och därigenom skapa öglor på textilens undersida. Garn matas genom nålen, som slås mot tyget, för att fylla upp de fält som användaren skapat genom att rita en design på textilen. Ofta beskrivs hantverket som ett slags trådmåleri. Tekniken går fortare än många andra textila uttryck och när man väl börjat kan man inte sluta. Det går att skapa tavlor, kuddfodral, tygmärken, gosedjur, väskor och mer därtill. Det är dags för punch needle-kulturen att ta fart i Sverige!

KURSINNEHÅLL
Vi börjar med att titta på några exempel på hur olika längder på öglorna kan skapa olika uttryck för det färdiga resultatet. Därefter går vi igenom de olika verktygen och hur nålen kan användas. Vi ritar vår egen design på den uppspända textilen, väljer garnfärger och sätter igång. Vi avslutar med att gå igenom hur det deltagarna har skapat kan fästas och därefter användas. Vid kursens slut har deltagarna fått grundläggande kunskaper i punch needle och erfarenhet att fortsätta skapa i denna teknik.

FÖRKUNSKAPER
Ingen förkunskap krävs

KURSLEDARE
Amanda Monceau är utbildad konstnär, med en examen i fri konst vid Bildkonstakademin i Helsingfors. Hon arbetar främst i textil och keramik och utforskar kroppens delar och funktioner. Amanda använder ofta punch needle-broderiet i sina verk, gärna skapat med växtfärgad ull. Tekniken är ypperlig för att producera tredimensionella objekt och för att kombinera med andra material.

VIKTIG INFORMATION
Materiallista kommer att tillhandahållas innan kursstart. Kursledaren kommer att tillhandahålla en del material som kan köpas på plats.
Ta gärna med lunch.