Hantverk & konst

Skånskt yllebroderi räknas in bland den bästa textila folkkonsten i världen. Under 1700- och 1800-talet broderade allmogekvinnorna stora mängder dynor, kuddar och täcken för att pryda sina hem. Denna fria teknik är mycket inspirerade och lustfylld att göra. Deltagarna får utlopp för sin kreativitet och njuter av handens arbete samtidigt som resultatet blir de vackraste broderier och blir en kulturbärare som bevarar och för vidare kunskapen.

INNEHÅLL OCH MÅL
Här får deltagarna lära sig att överföra mönster till ylletyg, så att man kan göra egna mönster om man vill. Lära sig att brodera alla stygn som förekommer i skånskt yllebroderi, t ex klyvsömn, ensidig plattsömn, schattersömn och bottensömmar. När broderiet är färdigt lära man sig att göra vackra monteringar. Om man vill, kan man även prova på att sy grannlåten där vi öser på med stygn, pärlor, paljetter, vackra band eller något annat fint och skarvsömmen med sin enkelhet förhöjer vilket arbete som helst.

FÖRKUNSKAPER
Här behövs ingen förkunskap för att vara med på kursen

KURSLEDARE
Sommaren 2000 gick Kristina en veckokurs i skånskt yllebroderi för Ally Svensson på Österlen, sedan den kursen är hon helt fast! Kristina började själv hålla i kurser 2002, och har sedan fortsatt att vidareutbilda sig i yllebroderiets värld, både stygn- och historiemässigt.

VIKTIG INFORMATION
Vi träffas jämna veckor