Hantverk & konst

Skånskt yllebroderi räknas in bland den bästa textila folkkonsten i världen. Under 1700- och 1800-talet broderade allmogekvinnorna stora mängder dynor, kuddar och täcken för att pryda sina hem. Denna fria teknik är mycket inspirerade och lustfylld att göra. Du får utlopp för din kreativitet och njuter av handens arbete samtidigt som resultatet blir de vackraste broderier. Du blir också en kulturbärare som bevarar och för vidare kunskapen.

INNEHÅLL OCH MÅL
Du får lära dig att överföra mönster till ylletyg ,så att du kan göra egna mönster om du vill. Lära dig att brodera alla stygn som förekommer i skånskt yllebroderi, t ex klyvsömn, ensidig plattsömn, schattersömn och bottensömmar. När broderiet är färdigt får lära du dig att göra vackra monteringar. Om man vill, kan man även prova på att sy grannlåten där vi öser på med stygn, pärlor, paljetter, vackra band eller något annat fint och skarvsömmen med sin enkelhet förhöjer vilket arbete som helst.

FÖRKUNSKAPER
Du behöver ingen förkunskap för att vara med på denna kurs

KURSLEDARE
Sommaren 2000 gick Kristina en veckokurs i skånskt yllebroderi för Ally Svensson på Österlen, sedan den kursen är hon helt fast! Kristina började själv hålla i kurser 2002, och har sedan fortsatt att vidareutbilda sig i yllebroderiets värld, både stygn- och historiemässigt.

VIKTIG INFORMATION
Vi träffas jämna veckor