Hantverk & konst

I den här kursen lär du dig grunderna i virkning så du själv kan sätta igång och virka mormorsrutor, blommor, söta djur, sjalar eller något annat du behöver.

INNEHÅLL
Du lär dig bland annat
- Hur du väljer virknål och garn till det du vill virka
- Olika sorters maskor
- Grundläggande virktekniker som ökningar, färgbyte, magisk cirkel m.m.
- Läsa virkbeskrivningar
- Arbeta med ett egenvalt projekt.

MÅL
Att kunna grunderna i virkning.

FÖRKUNSKAPER
Kursen riktar sig till dig som är nybörjare och vill lära dig hur man virkar.

KURSLEDARE
Madeleine Jarlinius. Virkintresset började för några år sedan med en önskan om att kunna virka mormorsrutor och med lite ärvda virknålar var projektet igång. Idag är jag en virkentusiast som tar med min virkning lite överallt och som har en förkärlek till amigurumivirkning.

VIKTIG INFORMATION
Till första lektionen behöver du:
-Ett nystan garn. De flesta garn går bra att lära sig virka med, men bomullsgarner kan ibland upplevas som lite enklare. Se till att garnet inte är för löst tvinnat då det kan vara svårt att virka i garn som delar sig lätt.
- En virknål. På garnets etikett brukar det stå vilken virknål som rekommenderas. Jag rekommenderar att börja med en virknål mellan storlek 3mm-5mm, så välj gärna ett garn som har denna rekommendation.
Virknålar har olika tjocklek på skaften. Det är en smaksak vad man använder. Det finns virknålar som är mer ergonomiska och de brukar ha ett tjockare skaft.
- En sax (att klippa trådar med).
- En trubbig nål med öga som är tillräckligt stor för ditt garn (så du kan väva in ändtrådarna).