Tillbaka

Cirklarna avslutades med en resa till Japan

Oskar Vikström startade en förening med målet att lära sig det japanska språket och kulturen. Som grädde på moset avslutades vårens verksamhet med en rundresa till Japan. 
– Det var personligt utvecklande och ögonöppnande, säger han.

Oskar Vikström har sedan barnsben haft ett intresse för Japan. Vid 16 års ålder startade han tillsammans med ett kompisgäng föreningen WANO som snabbt växte till120 medlemmar. Föreningen hade fokus på att skapa japanska kulturevenemang i Luleå.
– Vi gjorde 2010 bland annat ett hyfsat stort konvent ute på Kronan där vi visade film på biografen och hade aktiviteter av olika slag, tv-spel, pyssel, lek.

När den sedan lades ner startade han föreningen NIRKO under 2014 som i samverkan med SV Norrbotten anordnar flera cirklar, med målet att lära sig det japanska språket och kulturen.

En resa med fokus på lärande
Cirklarna bestod av en konversationscirkel i japanska, en teoretisk och den tredje som handlade om att planera en studieresa till Japan som avslutning.
– Vi planerade resan, övade på japanska och lärde känna varandra.

Mellan 15 april och 17 maj var det sedan dags för rundresan i Japan. Resan bekostades med föreningens pengar men också av deltagarna själv.

Oskar Vikström hade varit i Japan 5 gånger tidigare.
– Att resa dit igen blev mycket roligare när man fokuserade på att lära och inte bara åka på turistresa. Det var personligt utvecklande och ögonöppnande, berättar han.

Under resan hjälptes medlemmarna åt att skriva en journal som nu renskrivs och sammanställs. Alla bilder från resan ska också organiseras i album och även utmynna i en presentation.

Varför tror du att fler unga inte lär sig i cirkelform?
– Min uppfattning är att de flesta inte känner till det. Jag tror att de flesta av dem som har störst nytta av det är i målgruppen 16-25 år och många tror nog att det är mycket arbete med en förening. Men det är det absolut inte.

Se fler bilder från Japan på NIRKOs Facebooksida.

Om du är nyfiken och vill veta mer om hur man startar en förening kontakta: josefin.soderberg@sv.se eller kontakta det SV kontor som finns närmast dig.

Du kan också hitta info på SV:s ungdomsorganisations hemsida Vi Unga