Tillbaka

Dansen förenar olika kulturer

Julia Blind, 17 år vill bidra till en ökad förståelse mellan olika kulturer.  En gång i veckan deltar unga nyinflyttade asylsökande från olika kulturer i hennes hiphop kurs.
– Dansen är ett eget språk.

Julia Blind från Jokkmokk har en låga som brinner starkt för integration. Just nu sprider den bl. annat sitt ljus på danskursen hon håller genom SV (Studieförbundet Vuxenskolan) i Piteå. Redan för tre år sedan började hon som ledare i dans och gymnastik för barn och ungdomar i Jokkmokk. Nu går hon 2:a året på en spetsutbildning dans på Strömbackaskolan i Piteå men leder danskursen på fritiden. Tillsammans med några av deltagarna har hon även startat dansgruppen OneOfAKind-crew som hon även är medlem i.
– Dansen är en bra metod att lära känna nya människor. Den är ett eget språk. Det har inte varit någon stor språkbarriär egentligen för de har egentligen bara härmat mig, säger hon.Julia Blind

En fristad med andrum
Julia Blind har alltid varit intresserad av andra kulturer men det var när hon på riktigt lärde känna en kille på ett asylboende i Jokkmokk som hennes eld för integration tändes. Killen hon lärde känna från Eritrea är en av hennes bästa vänner nu.
  – Jag kände att jag ville göra något för samhället. Jag vill att de ska få en fristad.  De har gått igenom mycket tunga saker som vi inte kan föreställa oss. För mig funkar dansen som ett andrum och jag tänkte att det kanske är så för dem också.

Stort intresse för dans
Hon tog kontakt med SFI-lärarna på skolan och bjöd in alla som lärde sig svenska där till ett prova på tillfälle.
– Jag trodde att det skulle komma några stycken. Alla var i princip där, ca 50 st.

Julia Blind berättar att de under pauserna även diskuterar hur de uppfattar varandra, fördomar, skillnader och likheter med varandra mm.
– Jag är en multikulturell svamp. Jag hoppas att kunskapsutbytet är lika stort åt båda hållen och att vi kan bygga förståelse för varandra.

Hon försöker sprida den kunskap hon får genom debattartiklar och krönikor.
– Jag formulerar det jag ser och försöker förmedla det till resten av det svenska samhället. Jag ser mig själv som ett verktyg mellan de här två världarna.