Tillbaka

”Det har känts meningsfullt”

Annika Åkerlund, verksamhetsutvecklare, började arbeta på Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i Jokkmokk 1988. Hon berättar om skillnaderna från förr och vad det är som gör att hon valt att stanna kvar på SV.

1988 bestod SV av fjorton avdelningar i Norrbotten samt ett distriktskontor med distriktschef och administratörer i Luleå.  

Annika_Akerlund

Hur var det på SV då?
– I varje kommun var vi en fristående avdelning med eget ansvar, med egen styrelse, egen ekonomi och budget. I Jokkmokk var vi fyra anställda när jag började. Då var jag anställd som ekonom.

Vad hade ni för verksamhet storleksmässigt?
– Det året (1988) hade vi sex stycken kulturarrangemang, 2884 studietimmar. På den tiden var vi sex stycken studieförbund i Jokkmokk och vi var ganska osynliga.

Om du jämför till idag?
– Det var betydligt sämre. Idag tror jag Jokkmokk låg på 5200 studietimmar ungefär och ca 180 kulturarrangemang. När vi var som bäst hade vi över 9000 studietimmar. Under tio år jobbade vi upp oss att vi blev det största studieförbundet där om man räknar studietimmar. Det var ett ganska hårt arbete att visa att vi finns, att visa att vi var ett studieförbund att räkna med.

Hur gjorde ni det?
– På den tiden var det mer politiskt styrt. Om man var socialdemokrat så gick man inte på studiecirklar hos något annat studieförbund än ABF. Vi fick jobba in i folks medvetande att vår verksamhet är helt opolitisk. Men vi fick jobba hårt för att ändra på det här.

Är det någon skillnad från förr till idag?
– Tidigare kändes det mer som att man jobbade i sitt eget företag. Vi hade ingen aning om vad de andra gjorde ute i länet. Nu har vi kommit varandra närmare. Nu vet vi vad som händer utanför vår egen kommun. Det känns mer som att vi är ett arbetslag än vad det kändes förut.

Vad är hemligheten till att ni har lyckats så väl?
– Vi syntes mycket, vi var ute mycket och jobbade aktivt för att marknadsföra oss.

Vad drev dig?
– Jag brann för mitt jobb. Det har jag alltid gjort. Jag tyckte att vi hade en viktig uppgift att fylla i samhället, att få människor att växa, skapa mötesplatser och att få något meningsfullt att göra.

– På den tiden kunde man inte skaffa sig information och allmänbildning genom att gå ut på nätet. Då gick människor studiecirklar för att skaffa sig allmänbildning.

Vad är det som fått dig att stanna kvar på SV?
– Det har varit ett vansinnigt roligt, spännande och utvecklande jobb. Man fick mycket positiv respons utifrån. Det har känts som ett viktigt arbete. Jag har fått höra många gånger att jag gjort skillnad i människors liv. Det är väl bekräftelsen att man har gjort ett bra jobb som har gjort att man har stannat kvar. Det har känts meningsfullt.