Tillbaka

2500 personer nåddes

Den 4 februari hade föreläsningsturnén Myter och fakta om invandring nått sin slutdestination Luleå som sista kommun i länet. Ca. 2500 personer har nåtts sammanlagt.
-Intresset visar på behovet av kunskap. Det är glädjande att i vår roll som folkbildare kunna sprida kunskap om något betydelsefullt som efterfrågas, säger Eilert Apelqvist, styrelseordförande.

Runt 90 personer hade samlats i sessionssalen i Landstingshuset. Syftet med kvällens föreläsningar och berättelser är ge ökad kunskap och insikt för att kunna möta främlingsfientlighet. Josefin Rönnbäck, Luleå tekniska universitet, började kvällen genom att berätta om hur invandringen sett ur ett historiskt perspektiv.

Nemat Fahmi berättade om sin flykt från Syrien 2012. Hon var då 17 år och gick sista året på gymnasiet.
-Jag hade så mycket drömmar. Men då började bomberna falla och vi var tvungna att fly. Kriget tog allt ifrån oss, våra drömmar, vår familj. Allt som vi älskade och inte visste om vi skulle se igen, berättar hon.

Separerades från föräldrarna
Väl i hamnen packade smugglarna runt 200 flyktingar i små fiskebåtar som förde dem sedan till en större. Nemat berättar om skräcken när hon upptäcker att hon och hennes 14 åriga bror kommit ifrån föräldrarna. När hon frågade om de kunde byta båt där föräldrarna var slog smugglarna henne.
-Jag insåg att det bara är jag och min bror på den här resan. Jag måste ta ansvar nu för honom. Jag kommer aldrig glömma det kalla havet.

Som tur var räddades de sen av Röda Korset många länder och månader senare. Nemat Fahmi och hennes bror kom slutligen till Övertorneå och fick ett hem på boendet Orion. Deras resa slutade lyckligt i jan 2016 då familjen äntligen kunde återförenas.
-Vi är tillsammans och lever tillsammans nu i Övertorneå. Tack för att ni är så snälla mot oss.

Konceptet för föreläsningen togs fram av SV Norrbotten som jobbar för samexistens och vill motverka att fördomar naglar sig fast och förhindrar ett Sverige på lika villkor för alla.

Myter och fakta om invandring har genomförts i samarbete med Länsstyrelsen i Norrbottens län, Migrationsverket samt Arbetsförmedlingen.