Djur, natur & miljö

Covid-19
Vi följer noggrant utvecklingen och spridningen av Covid-19 i samhället. Vi utgår från rekommendationer från FHM och anpassar vår verksamhet efter rådande läge. Detta kan komma att påverka starten, eller formen, för arrangemanget.


Hållbarhet. Ett i dagens samhälle laddat ord men också ett mycket viktigt ord!
Man kan inte rädda världen ensam, men tillsammans kan vi göra vårt bästa för att vi ska få en bättre värld att leva i, och vi börjar med oss själva!

På den här (helt kostnadsfria!) studiecirkeln bjuds du på fem olika inspirationsteman, med fem fantastiska representanter för ämnet. Förkovra dig i kostförslag, bärodling, eget välbefinnande och mycket mer.
Välkommen på fem träffar som inte kommer lämna någon oberörd!

1. Hållbart återbruk
15 september
Kicki Timander, SV Kiruna samt hängiven återbrukare, pratar om hållbarhet genom återvinning. Vad kan man återbruka hemifrån? Vad kan saker användas till istället för att kasseras? Hon kommer även ha små visningar på återbruksprojekt man kan göra tillsammans hemma, som exempelvis egna kaffefilter.

2. Hållbart närproducerat
22 september
Elisabeth Öberg från Länsstyrelsen pratar om varför det är så viktigt att prioritera lokalproducerad mat. Hon kommer även att prata om hur man lyckas med bär- och grönsaksodling hemma.
Vid frågestunden har du möjlighet att fråga henne om just det du undrar över!
Läs mer om Länsstyrelsens projekt Nära mat på deras hemsida här!

3. Hållbar kost
29 september
Portionen Under Tian - Hanna Olvenmark

Att laga mat som är bra för dig, din plånbok och planeten behöver varken vara svårt eller krångligt!
Under denna träff får du ta del av bakgrunden till Portionen Under Tian, vad vi gör och varför. Du får med dig konkreta tips och verktyg till hur du kan äta och leva mer cheap oavsett om din ingång är att äta mer hälsosamt, dra ner på dina matkostnader eller att leva ett liv som inte tär lika mycket på våra gemensamma planetära resurser.
Du får med dig massor av inspiration till mer växtbaserad matlagning, information om hur det vi äter påverkar vårt klimat samt ett helt gäng med tips för att leva och äta mer cheap. Att leva snålt, eller sparsamt, behöver verkligen inte vara en uppoffring utan tvärtom vara riktigt gott!

Portionen Under Tian grundades 2015 och är en plattform som vill inspirera och informera till mer hållbara mat- och livsvanor. Att laga mat som är bra för hälsan, plånboken och planeten behöver varken vara svårt eller dyrt, utan tvärtom ett sätt att utforska nya smaker, upplevelser och spara in på dina och planetens resurser!

Hanna Olvenmark, leg dietist, är grundare av Portionen Under Tian och är också författare till böckerna som finns utgivna. Kollegan Johanna Jonsson anslöt 2018 och arbetar tillsammans med Hanna i verksamheten. Titta gärna in på deras instagram och hemsida!

4. Hållbar trädgård
6 oktober
Följ med Jeanette Viklund, trädgårdspedagog, på en vandring i hennes fantastiska trädgård där hon samtidigt som hon inspirerar dig med växter som finns in hennes trädgård pratar om vinterodling och hur du vintertäcker och vintrar din trädgård. Efter föreläsningen blir det frågestund där du har möjlighet att få svar på dina trädgårdsfrågor!

5. Hållbar människa
13 oktober​
Regina Hällström Malmberg från​ Stresspedagogen hälsa och välmående​ ger tips och råd för att må bra och öka ditt välbefinnande. Med grund i stresshantering och avspänning kommer Regina även ha en workshop under föreläsningen.
Titta gärna in på hennes hemsida här!

Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse före kursstart. Kallelsen skickas på mejl, kom ihåg att ange din mejladress när du anmäler dig.
Studiecirkeln sänds via olika digitala plattformar. Länkar skickas till din mejl innan varje träff.